Bundesliga geeft groen licht voor tests met videorefs

Print
Bundesliga geeft groen licht voor tests met videorefs

Foto: rr

De Bundesliga wil de volgende twee seizoenen experimentereren met videobeelden bij wedstrijden op het hoogste niveau. Daarover hebben de Duitse voetballiga (DFL) en de Duitse voetbalbond (DFB) donderdag een akkoord bereikt. De DFL en DFB hebben zich aangemeld voor tests met videorefs bij de Wereldvoetbalbond FIFA.

Net als de Nederlandse voetbalbond (KNVB) wil men in de Bundesliga gebruik maken van een video-assistent, die in contact staat met de scheidsrechter op het terrein. Op 5 maart komt de Internationale Spelregelcommissie van de FIFA (IFAB) samen in het Welshe Cardiff. Als die instemt met het gebruik van videobeelden, wil de Bundesliga gedurende twee jaar een videoscheidsrechter testen. Tijdens die proeftijd zou de videoref evenwel nog geen invloed hebben op de wedstrijden.

Momenteel experimenteert de KNVB in de Eredivisie met videoscheidsrechters. Daar staan zij niet in contact met de scheidsrechter op het veld. Na de wedstrijden worden de beslissingen van de arbiters geëvalueerd. Ook de Belgische Pro League overweegt om een proefproject met videoscheidsrechters te organiseren.