Heibel tussen kandidaten FIFA-voorzitter: “Zo zaaien ze enkel verdeeldheid in de wereld”

Print
Heibel tussen kandidaten FIFA-voorzitter: “Zo zaaien ze enkel verdeeldheid in de wereld”

Gianni Infantino, sjeik Salman bin Ebrahim el Khalifa, Jerome Champagne, prins Ali bin al-Hussein en Tokyo Sexwale Foto: AFP

Twee weken voor de verkiezingen heeft Ali bin Al-Hussein van Jordanië, één van de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA zijn gal gespuwd over de tactiek die zijn rechtstreekse concurrenten gebruiken. De prins is het er niet mee eens dat de kandidaat-voorzitters hun positie bij de verschillende deelorganisaties van de FIFA gebruiken om zich zo te verzekeren van steun tijdens de verkiezingen.

“Ik ben niet het type kandidaat dat gebruikmaakt van de Uitvoerende comités en confederaties om zo extra stemmen te ronselen. De kandidaten die dit wel doen zaaien hiermee enkel verdeeldheid in de wereld en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Er is iets grondig mis met het kiessysteem. Het is verwarrend en ethisch niet verantwoord dat sommige kandidaten steun krijgen van de organisaties die ze zelf leiden”, verklaart Ali op een persconferentie in Genève.

Zonder hun naam te noemen geeft Ali bin Al-Hussein, die zelf vicepresident is van de FIFA in Azië, de twee favorieten een veeg uit de pan. De Zwitser, Gianni Infantino krijgt namelijk steun van de UEFA, waarvan hij zelf secretaris-generaal is, de Zuid-Amerikaanse voetbalbond heeft ondertussen ook al verklaard dat ze Infantino steunen. Verder is er nog de Bahreinse sjeik Salman die steun krijgt van de Aziatische voetbalfederatie, waarvan hij zelf voorzitter is, en van de Afrikaanse voetbalbond.