Seks & Relaties

Hoe romantisch is de Vlaming en wat wil hij voor Valentijn?

Print
Hoe romantisch is de Vlaming en wat wil hij voor Valentijn?

Foto: *

Met de dag van de liefde in het vooruitzicht worden er volop rondvragen en enquêtes georganiseerd die graag willen weten hoe het met ons gevoel voor romantiek gesteld is en of we ons lief eigenlijk wel een cadeautje kopen. Uit de resultaten blijkt vooral dat de liefde ins ons land nog steeds door de maag gaat. Een overzicht.

In het weekend gaan we op restaurant, ook op Valentijn. Dat doet de zogenaamde 'Love Index' van MasterCard vermoeden, want vorig jaar waren restaurantbezoeken goed voor 57 procent van alle uitgaven in België met bank- en kredietkaarten. Al kan het feit dat Valentijn vorig jaar op een zaterdag viel, daar voor iets tussenzitten. Klassiekers zoals juwelen (drie procent van de aankopen) en bloemen (vier procent van de aankopen) zijn minder populair bij de Belgen. Hotelovernachtingen, in 2013 nog goed voor 39 procent van de aankopen, daalden vorig jaar tot vijftien procent.

Niet alleen restaurants zijn populair, maar ook bezoeken aan wellnesscentra, althans volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelstandigen. Uit hun rondvraag blijkt dat negen op de tien wellnesscentra tijdens het valentijnsweekend meer reservaties heeft dan vorig jaar. 7 op de 10 wellnesscentra geeft aan dat het vooral jonge koppels zijn die bij hen Valentijn komen vieren. Bij de restaurants gaat het er anders aan toe: daar zegt 64 procent dat vooral oudere koppels voor het valentijnsmenu komen. Vooral de zondag is populair: 18 procent is nu al volgeboekt, terwijl 39 procent nog maar een handvol vrije tafels ter beschikking heeft.

Trouw is belangrijker dan seks

We hebben dan ook iets te vieren met Valentijn, want volgens een online enquête van de vrouwenorganisaties VIVA-SVV, zij-kant en de Beweging tegen Geweld  vindt zes op de tien ondervraagden dat hij of zij een gezonde relatie heeft. 77 procent schiet goed op met de vrienden van zijn of haar partner, 67 procent geraakt er wel uit als ze ruzie hebben. Bij de vier op de tien die minder tevreden zijn, gaat het vooral over controlerend gedrag, slechte communicatie, weinig respect of jaloezie. Zo leest veertig procent privéberichten van de partner en heeft 51 procent het er moeilijk mee dat zijn of haar partner iemand anders aantrekkelijk vindt.

Trouw is dus belangrijk voor de Belg, zelfs belangrijker dan seks. Want ook aankoopsite Groupon deed een rondvraag waaruit onder meer bleek dat vertrouwen het belangrijkst is in een relatien, net zoals ‘op dezelfde golflengte zitten’, ‘affectie’ en ‘trouw’. Een bloeiend sekslevenis minder belangrijk: 5,2% van de Brusselaars en de Walen en amper 1,8% van de Vlamingen geven aan dat seks het belangrijkste onderdeel is van hun relatie.

Opgepast met dat vertrouwen overdag, want volgens uitzendketen Tempo-Team wordt er duchtig geflirt op de werkvloer, en niet alleen met Valentijn. Volgens een rondvraag bij bijna 1.000 werknemers geeft bijna de helft van de werkende Belgen toe graag te flirten tijdens de werkuren. Eén op vijf heeft ook wel eens gekust met een collega of is een stap verder gegaan (14%). Daar zijn voordelen aan verbonden, zoals een voorkeursbehandeling (52%), snellere promoties (36%) en meer of leukere opdrachten (33%). Maar er zijn ook negatieve gevolgen: één op vier ergert zich aan uitgesproken flirtgedrag bij collega’s en meer dan de helft van de ondervraagden vreest dat relaties tussen collega’s vaak bron van problemen zijn.

 

 

 

 

Niet te missen