Standard stelt Maniatis voor: “Op zoek naar buitenlands avontuur”

Print
Standard stelt Maniatis voor: “Op zoek naar buitenlands avontuur”

Foto: Photo News

Donderdag stelde Standard zijn nieuwe middenvelder Ioannis Maniatis voor. De 29-jarige Griekse international wordt door de Rouches gehuurd van Olympiakos Piraeus, waar hij op een zijspoor belandde. “Zoals zoveel Griekse spelers ben ik op zoek naar een buitenlands avontuur”, verklaarde Maniatis.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

“Dat heeft niets te maken met de financiële crisis in mijn land. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat wij profvoetballers daar niet zo hard door getroffen zijn als de meeste mensen.”

Het ontbreken van een aankoopoptie in zijn contract schrikt de verdedigende midenvelder niet af. “Dat verandert niets, ik ben hier nu om zes maanden het beste van mezelf te geven, daarna zullen we wel zien of ik terug naar Griekenland ga. Ik heb voor Standard gekozen omdat ik het vertrouwen in Olympiakos kwijt was en te weinig speelminuten kreeg. In Luik wil ik te weten komen of ik ook in het buitenland een rol van betekenis kan spelen, dit is een avontuur.

“De trainer heeft me al gezegd dat ik een leider moet zijn voor deze ploeg. Ik spreek de taal niet, maar dat is geen probleem, in de kleedkamer communiceert iedereen met elkaar in het Engels. Ik ben onder de indruk van de trainer, Yannick Ferrera, ondanks zijn jonge leeftijd is hij heel bekwaam. Hij weet ook veel af van het psychologische aspect van de job. Ik ken ook zijn neef Emilio Ferrera, hij was trainer toen ik bij Panionios speelde. De twee Ferrera’s zijn erg verschillend, maar het zijn allebei goede trainers.”

Afgelopen zondag stond Maniatis al aan de aftrap tegen Sint-Truiden (1-2). Net voor het uur werd hij vervangen. “Het was geen gemakkelijke wedstrijd. Je merkt meteen dat het verschil tussen de Belgische teams klein is. Er zijn geen ‘kleine’ wedstrijden. Zelf zal ik vooral rekening moeten houden met het fysieke aspect, dat in België veel hoger ligt dan in de Griekse competitie.”

Maniatis kende het Belgisch voetbal al een beetje. In 2013 speelde hij met Olympiakos in de groepsfase van de Champions League tegen RSC Anderlecht, dat de Griekse club nu terugziet in de zestiende finales van de Europa League. “Dik twee jaar terug wonnen we in Brussel met 0-3, maar het was niet echt verdiend. Wel denk ik dat mijn oude team sterker is dan Anderlecht en favoriet is in het nakende duel. Maar Anderlecht blijft natuurlijk een heel goed team.”

Maniatis begon zijn carrière in 2004 bij Panionios, een middenmotor in de Griekse competitie om dan in 2011 door te stromen naar Olympiakos, waarmee hij vijf keer de Griekse titel veroverde. Hij speelde ook al 38 interlands. Bij Standard ziet hij aanvaller Mathieu Dossevi terug, die hij al kent van bij Olympiakos.

Lees meer over Standard Luik