“Turtelboom koos zelf voor biomassacentrale”

Print
“Turtelboom koos zelf voor biomassacentrale”

Foto: ID/ Dieter Telemans

Genk -

Energieminister Annemie Turtelboom heeft zelf haar handtekening gezet onder de subsidie voor de biomassacentrale in Langerlo. Dat zegt Joris Vandenbroucke, voormalig kabinetschef van Energieminister Freya Van den Bossche en huidig Vlaams fractieleider van sp.a. Turtelboom verwees in het verleden echter al naar een juridisch advies, waaruit blijkt dat niet zonder schadevergoeding van de beslissing zou kunnen worden afgeweken.

De subsidie voor de Limburgse biomassacentrale is principieel goedgekeurd in de vorige Vlaamse legislatuur, door Freya Van den Bossche. “De beslissing kwam er omdat het aandeel groene stroom moest verdubbelen en omdat de verminderde stroomproductie door de nakende sluiting van Doel 1 en 2 moest worden opgevangen”, stelt Vandenbroucke.

In de zomer van 2015 werd de subsidie vervolgens definitief vastgesteld door Annemie Turtelboom (Open Vld). Dat gebeurde onder meer op basis van een advies van het Vlaams Energieagentschap, waarin te lezen valt dat er bij een afwijking “een bijzonder zware motiveringsplicht” op de overheid rust. “Het Vlaams gewest zou zich hiermee kunnen blootstellen aan eventuele rechtszaken, waarbij niet uit te sluiten valt dat hier een schadevergoeding uit zou kunnen voortvloeien.”

“Maar het is net voor situaties als deze dat er twee stappen in de besluitvorming zijn ingevoerd”, zegt Vandenbroucke. “Er kan gemotiveerd van het eerste besluit worden afgeweken als de omstandigheden veranderen. In dit geval zijn de omstandigheden fundamenteel gewijzigd. De federale regering heeft immers besloten om Doel 1 en 2 langer open te houden.”

“Het moet nu maar eens duidelijk zijn dat de Turteltaks dient om projecten in de toekomst te financieren, niet enkel om schulden uit het verleden op te lossen”, vindt de sp.a’er.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio