Natuurkundigen bevestigen: Einsteins zwaartekrachtgolven bestaan

Print
Natuurkundigen bevestigen: Einsteins zwaartekrachtgolven bestaan

Foto: EPA

Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft donderdag aangekondigd dat ze voor de eerste keer zwaartekrachtgolven ontdekt hebben. Met deze ontdekking zetten de wetenschappers een forse stap vooruit naar een volledig begrip van de zwaartekracht. Einstein beschreef ze 100 jaar geleden voor het eerst als “rimpels in het weefsel van ruimtetijd”.

Wetenschappers van Caltech en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) maakten de aankondiging in Washington en andere locaties op de wereld. De voorbije dagen werd al vermoed dat de onderzoekers zouden aankondigen dat ze deze golven ontdekt hebben, wat de onderzoekers de Nobelprijs voor Fysica kan opleveren.

Het signaal dat LIGO, een observatorium met sites in Louisiana en Washington, detecteerde, was heel duidelijk en laat geen ruimte voor twijfel, zei Bruce Allen, directeur ad interim van het Duitse Max Planck Instituut.

De aankondiging bevestigt Einsteins laatste onbewezen theorie, die uit 1916 dateert. Volgens Einsteins theorie bewegen die golven in een vacuum aan de snelheid van het licht en laten ze de ruimte rimpelen.