Van Avermaet niet ontgoocheld: "Vertrouwen getankt voor de klassiekers"

Print
Greg Van Avermaet sprintte donderdag naar een tweede plaats in de Ronde van Qatar, na een ongenaakbare Alexander Kristoff. "Als iemand sterker is, dan moet je je daar gewoon bij neerleggen", aldus Van Avermaet. "Alexander is sneller op zo'n aankomsten."

Wielrennen op Sportwereld.be

Woensdagavond leek het nog alsof de Ronde van Qatar zijn eindwinnaar kende met Edvald Boasson Hagen, maar niets bleek donderdag minder waar. De Noor was in het slot mee in de eerste groep vooraan, maar reed lek en zag zijn leiderstrui verloren gaan. Een klein groepje zou sprinten om de zege, daarin een sterke vertegenwoordiging van Katusha en BMC. "Katusha zette een perfect treintje op voor Alexander", aldus Van Avermaet. "Dan weet je dat het moeilijk wordt. Hij rondde het teamwerk mooi af, was duidelijk de snelste. Ik hoopte dat hij nog stil zou vallen, maar dat deed hij niet. Ik kan leven met deze tweede plaats en ik ben vooral tevreden dat de conditie heel goed is. Het was een lastige etappe, ik was er weer bij vooraan en ik heb het geprobeerd. Voor mij is Qatar geen doel, dat zijn de klassiekers. Die liggen me beter en ik ben gewoon blij dat ik hier blijk geef van een goede conditie en goed presteer."

Ei zo na pakte Van Avermaet wel de leiderstrui, maar Mark Cavendish blijft hem nog net twee seconden voor. "Ik heb nooit gedacht aan de leidersplaats", aldus de kopman van BMC. "We gingen gewoon voor die sprint. Ik wist ook niet zeker of Cavendish mee was. Op een bepaald moment kan je niet meer omkijken, moet je geconcentreerd blijven en ik had Cav niet gezien."

Cavendish knokte zich naar een vijfde plaats en heeft nu twee seconden bonus op Van Avermaet, Kristoff is op negen seconden derde. "Het zal moeilijk worden om die eindzege nog te grijpen", aldus Van Avermaet. "Vrijdag rijden we over een plaatselijk parkoers en daar speelt de wind minder een rol, maar je weet natuurlijk nooit. Woensdag dacht iedereen dat Edvald gewonnen spel had. Er kan veel gebeuren in Qatar, je kan lek rijden op een verkeerd moment en dat gebeurde hem ook. Hij is de verliezer van de dag."

Met een zevende, twee vierde en een tweede plaats in Qatar is Van Avermaet nu al tevreden. "Met die tweede stek kan ik leven, ik heb hier nog geen aankomst op mijn maat gehad. Dit zijn vlakke sprinten en dat ligt me minder dan de typische spurters. In Oman heb ik misschien meer kansen. Ik onthoud vooral dat ik de goede conditie te pakken heb, dit geeft vertrouwen met het oog op de klassiekers." .

Kristoff: "Nog een paar procentjes erbij voor de klassiekers"

Vorig jaar won Alexander Kristoff drie keer in Qatar. Nu heeft hij twee overwinningen beet. "Goed voor het vertrouwen" zei hij na de finish.  Woensdag droop de Noor nog ontgoocheld af na de tijdrit. Hij hoopte om dichter te eindigen op zijn landgenoot Edvald Boasson Hagen, maar gaf 58 seconden prijs. Donderdag was de glimlach opnieuw op zijn gelaat. "Mijn vierde koers, mijn tweede zege", sprak hij. "Dit is fijn. Ook al is dit maar een voorbereidingswedstrijd, het voelt altijd goed om te winnen, zeker de manier waarop we ons hier vandaag als team tonen, een demonstratie van de ploeg. De jongens leverden schitterend werk en ik werd perfect naar de finish gebracht. Jacopo Guarnieri eindigt hier zelfs nog op een derde plaats, zonder mee te sprinten."

Kristoff staat nu op een vierde plaats in het klassement, op negen seconden van Cavendish. "De eindzege wordt moeilijk", beseft hij. "Maar je weet nooit. Vandaag was er niet zo veel wind, maar genoeg om iedereen nerveus te maken en op het eind spatte het nog uiteen. De wind zal vrijdag op het plaatselijk parkoers minder een rol spelen. Als weet je dat in Qatar nooit. Cavendish rijdt ook goed in waaiers en is snel. Er kan nog veel gebeuren, kijk maar naar Edvald, die lek rijdt op een verkeerd moment. Ik ben vooral blij met deze tweede zege. De conditie is goed, er moeten nog een paar procentjes bij voor de voorjaarsklassiekers en ik vind hier de ideale voorbereiding om me klaar te stomen voor Milaan-Sanremo en de andere klassiekers." .

Zico Waeytens hoopt op snelle terugkeer John Degenkolb

Giant-Alpecin is, na het zware ongeval op trainingskamp, slechts met vijf renners in Qatar. "Dat is een beetje raar, aan tafel, met zo weinig renners", zegt Zico Waeytens, "Ook in het peloton vormen we een klein groepje. Het is niet evident koersen, maar we slaan ons er wel doorheen.

"Qatar en Oman zijn de ideale voorbereidingskoersen voor de voorjaarsklassiekers. Lastig koersen, in de wind. Het ziet er misschien op foto's allemaal prettig uit, alsof het vakantie is, maar het is hier echt wel hard koersen."

Nu kopman John Degenkolb zijn voorjaar door de neus geboord ziet, moet Giant-Alpecin op zoek naar alternatieven. "We moeten nieuwe plannen maken", aldus Waeytens. "Ik was de knecht van John, hielp hem met veel plezier, maar ik word nu niet opeens kopman. Je kan niet van mij verwachten dat ik klassiekers ga winnen. In de eerste plaats ben ik een renner die in dienst rijd. Nu Degenkolb er niet is, hoop ik ergens op een vrije rol, maar kopman word ik niet."

Waeytens is een klassiek renner en wil zich uiteraard wel tonen. "Ik was vorig jaar heel goed in het voorjaar, ik hoop dat nu weer te zijn. Belangrijk is Qatar en Oman afsluiten met een goed gevoel. Ik kijk uit naar koersen zoals de E3 Harelbeke en Gent-Wevelgem en ik hoop dat ik, als ik mijn kans krijg, eens top tien kan rijden in een mooie klassieker."

Wanneer Degenkolb terug in competitie komt weet Waeytens niet. "Het is aan het team en John zelf om dat te communiceren. Ik hoor hem bijna dagelijks, ik vind het belangrijk om contact te houden. We hebben een goede band en ik volg zijn herstel op de voet. Het was allemaal heel emotioneel meteen na het ongeval, maar intussen zijn we weer strijdbaar. We waren gemotiveerd om met John opnieuw klassiekers te winnen. Nu komen er kansen voor andere jongens en die moeten we grijpen, al hoop ik wel op een snelle terugkeer van John."