Christine Lagarde mag aanblijven als baas van het IMF

Print
Christine Lagarde mag aanblijven als baas van het IMF

Foto: AFP

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de Franse Christine Lagarde genomineerd voor een tweede termijn als voorzitter. De politica is de enige die zich kandidaat heeft gesteld en lijkt daarmee verzekerd van een tweede termijn op de post die ze al vanaf 2011 bekleedt. Dat meldt het IMF op een persconferentie.

De Franse Christine Lagarde zal zichzelf opvolgen als voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er hebben zich geen tegenkandidaten bekendgemaakt voor de toppositie. De deadline liep gisteren af.

Lagarde is de eerste vrouw die het IMF leidt. Haar eerste termijn eindigt op 5 juli en de raad van bestuur heeft laten weten dat het zo snel mogelijk de procedure afrondt.

De grote uitdaging voor Lagarde is om in haar tweede termijn meer werk te maken van een evenwichtigere vertegenwoordiging van de groeilanden. Het IMF is altijd een westers bolwerk geweest, maar groeilanden als China, Brazilië en India nemen daar niet langer genoegen mee.

Onder Lagarde hebben de groeilanden al meer inspraak gekregen, ten nadele van de positie van westerse landen als België. Dat moet zijn directeurschap voortaan delen met Nederland. Dat proces kan ze verder uitdiepen tijdens een tweede termijn.