Brandstichter moet 18 maanden de cel in

Print
Halen -

De Hasseltse correctionele rechtbank heeft donderdag de 25-jarige Arsenio B. uit Quaregnon veroordeeld tot 18 maanden effectieve celstraf wegens een opzettelijke brandstichting in een woning in Halen. Aan verzekeraar KBC moet de man 125.327 euro schadevergoeding betalen. Twee andere beklaagden zijn vrijgesproken voor de brandstichting en poging tot oplichting van de brandverzekeraar voor bijna 162.000 euro.

Op 29 december 2012 brak in de Dorpsstraat in Zelem (Halen) brand uit in een leegstaande woning. Een getuige had een persoon zien wegrennen die twee jerrycans had weggesmeten. De verdachte sprong toen in een wagen en wist te ontkomen.

Uit DNA-onderzoek op de jerrycans bleek dat de veroordeelde twintiger de jerrycans had vastgehad. Verder kon hij gelinkt worden aan een gsm-toestel, dat in Zelem was gecapteerd, bloed- en vingersporen op een zaklamp. Tijdens het onderzoek ontkende hij nochtans zijn betrokkenheid. De jerrycans had hij naar eigen zeggen in Brussel gebruikt. Hij kon geen verklaring geven waarom de bidons in Halen waren opgedoken.

De eigenaar van het pand en een familielid stonden ook terecht, maar zij werden donderdag vrijgesproken. De eigenaar was op stap in Nederland en kreeg over de brand telefoon van zijn vader, waarna hij naar Zelem snelde. Het pand is intussen afgebroken en op dezelfde plaats zette de eigenaar met zijn broer een nieuwbouw neer. De veroordeelde brandstichter moet ook opdraaien voor de ruim 6.000 euro gerechtskosten.