Van Avermaet grijpt net naast ritzege en leidersplaats in Qatar

Print
Alweer net niet voor Greg Van Avermaet. De Flandrien 2015 moest het in de vierde etappe van de Ronde van Qatar afleggen in de sprint tegen Alexander Kristoff. Voor de Noorse winnaar van de Ronde van Vlaanderen was het de tweede ritzege in Qatar. Leider Edvald Boasson Hagen reed in een nerveuze waaieretappe op acht kilometer van de streep lek en verspeelt zijn leidersplaats aan ploegmakker Mark Cavendish. De tweede plaats in het klassement is voor... Greg Van Avermaet. Op twee seconden van Cavendish.

Wielrennen op Sportwereld.be

De vierde etappe was de langste en de lastigste van de Ronde van Qatar: 189 kilometer en de woestijnwind die vrij spel kreeg. Het gevolg liet zich uiteraard al raden: waaiers.  Voorin werd de koers gekleurd door een lange vlucht van negen renners. Daarbij Preben Van Hecke (Topsport Vlaanderen-Baloise). Net zoals dinsdag reed de Belgische kampioen bijna de hele dag in de aanval. Samen met Gretsch, McNally, en Asselman hield Van Hecke het voorin het langste vol, maar een ritzege zag er niet in. 

Greg Van Avermaet stond op de vierde plaats in het klassement en telde 34 seconden achterstand op leider Boasson Hagen. De enige manier om de eindzege van de Noor nog te bedreigen, was door de koers hard te maken. En dus sleurde de rood-zwarte BMC-brigade van Van Avermaet aan de kop van het peloton tot er grote gaten vielen. Boasson Hagen was aanvankelijk bij de pinken. Wat BMC ook probeerde, de gouden trui bleef alert mee voorin. Tot hij na een nieuwe versnelling van BMC en LottoNL-Jumbo op acht kilometer van de streep een lekke band kreeg. De Noor zag in één klap een zo goed als zekere eindzege door de vingers glippen.

Greg Van Avermaet zag het allemaal graag gebeuren en sprintte zij aan zij met Alexander Kristoff voor de ritzege. Helaas was Kristoff een flink stuk te snel voor onze landgenoot. Alweer een tweede plaats voor de Flandrien 2015. En ook een tweede plaats in het klassement voor Greg want Mark Cavendish, Boasson Hagens ploegmakker, sprintte nog naar een vijfde plaats. Cavendish neemt zo de leiderstrui van Boasson Hagen opnieuw over nadat hij hem gisteren aan zijn ploegmaat had afgegeven. En Greg Van Avermaet? Die staat nu tweede in het klassement. Op twee seconden van Cavendish. "Altijd weer die ereplaatsen", sakkerde Van Avermaet vandaag nog in onze krant. Het gevloek zal vanavond niet minder zijn.

De Ronde van Qatar eindigt morgen met een korte (114km) sprintetappe van Sealine Beach Resort -naar Doha Corniche. Van Avermaet kan via de bonificatieseconden de eindzege afsnoepen van Cavendish, maar dan zal hij de Brit nog wel ergens een loer moeten draaien.

Rituitslag

1. Alexander Kristoff (KAT)
2. Greg Van Avermaet (BMC)
3. Jacopo Guarnieri (KAT)
4. Sam Bennett (BOA)
5. Mark Cavendish (DDD)
6. Manuel Quinziato (BMC)
7. Vyacheslav Kuznetsov (KAT)
8. Kragh Andersen (TGA)
9. Moreno Hofland (TLJ)
10. Michael Morkov (KAT)
11. Roy Jans (WGG)

Klassement

1. Mark Cavendish (DDD)
2. Greg Van Avermaet (BMC) +2"
3. Manuel Quinziato (BMC) + 6"
4. Alexander Kristoff (KAT) +9"
5. Edvald Boasson Hagen (DDD) +19"