Twintigers riskeren 20 maanden voor afpersingen met betonschaar en pistool

Print
Lummen / Beringen - Twee twintigers uit Lummen en Beringen moesten zich donderdagmorgen verantwoorden voor de correctionele rechter in Tongeren. De mannen riskeren twintig maanden cel en 1.200 euro boete voor drie feiten van afpersing met een betonschaar en een pistool. Het duo wilden achterstallige gelden innen van werken die een van de twee had uitgevoerd als onderaannemer.

Op 1 mei vorig jaar ging een 27-jarige man uit Lummen langs bij de man waarvoor hij als onderaannemer werken had uitgevoerd. Hij had nog een openstaande schuld van zo’n 8.000 euro. Omdat de opdrachtgever zelf te maken had met wanbetalers, stuurde hij de twintiger bij hen langs om het geld daar rechtstreeks te innen. De Lummenaar nam een vriend mee en wandelde binnen bij de firma van een van de schuldenaren van zijn voormalige opdrachtgever. De zoon van de Maaseikse zaakvoerder, die als enige aanwezig was, werd naar eigen zeggen bedreigd. Zo zouden de twintigers een wapen hebben laten zien met de boodschap dat ze het wel ‘op een andere manier zouden regelen’ als hij hen geen geld gaf. De man nam 100 euro uit de kassa en haalde 500 euro af bij de bank.

 

Vinger afsnijden

 

Op 4 mei volgde een twee expeditie. De voormalige opdrachtgever trommelde de mannen op om ook bij een andere firma langs te gaan. Daar zou hij voor 160.000 euro achterstallige betalingen moeten krijgen. Volgens de procureur werden er ook daar bedreigingen geuit, deze keer met een betonschaar. Ze zouden een vinger afsnijden als er niet betaald werd.

 

Nog een dag later, op 5 mei, belde de 27-jarige man naar het eerste slachtoffer. Hij stelde zich voor als ‘de man die u vrijdag ontmoet heeft’. Hij eiste volgens de burgerlijke partij opnieuw geld, deze keer een bedrag van 12.000 euro. De politie kon op dat moment tussenkomen.

 

2.000 euro morele schadevergoeding

 

Volgens de beklaagden was het nooit de bedoeling om iemand af te dreigen. Ze ontkennen ook elke vorm van geweld. “Ik heb nooit een wapen bij gehad. Ik ben dom geweest en had mijn geld terug moeten eisen via een advocaat”, klonk het vanmorgen voor de rechter. De burgerlijke partij eist een morele schadevergoeding van 2.000 euro.

 

Vonnis volgt op 10 maart.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio