Speeltijd is gedaan: NAVO verklaart oorlog aan mensensmokkelaars

Print
Speeltijd is gedaan: NAVO verklaart oorlog aan mensensmokkelaars

Foto: AP

De NAVO stuurt “zonder oponthoud” een vloot schepen richting Egeïsche Zee, om er de smokkelroutes aan te pakken van bendes die vluchtelingen van Turkije naar Griekenland brengen. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg donderdagmiddag aangekondigd.

De bevelhebber van de geallieerde troepen in Europa, generaal Philip Breedlove, “geeft op dit moment het bevel aan de NATO Standing Maritime Group 2 om zonder oponthoud naar de Egeïsche Zee te vertrekken en er te starten met monitoring”, zei Stoltenberg na een ontmoeting met de 28 ministers van Defensie van de NAVO. De betrokken NAVO-vloot “zet zich nu in beweging”.

Politie-opdracht

Nog volgens de secretaris-generaal zal de NAVO nauw samenwerken met zowel de Turkse en Griekse autoriteiten, als met het Europese grensagentschap Frontex. Hij is ervan overtuigd dat de NAVO-vloot “cruciale inlichtingen en informatie” zal kunnen doorspelen aan de Griekse en Turkse kustwacht, die dagelijks honderden vluchtelingen aantreffen op zee.

“Het is een politie-opdracht”, zo verwoordt de Belgische minister Steven Vandeput het. “Bedoeling is de smokkelbendes te ontmaskeren. Indien de NAVO-schepen daarbij vluchtelingen zouden oppikken op zee, dan zullen die terug naar Turkije gebracht worden. Turkije is daarmee akkoord gegaan.”

Criminele organisaties

“Het zijn criminele organisaties die deze mensen uitbuiten. Het gaat om een georganiseerde smokkeloperatie. Dat bestrijden is de beste manier om concrete resultaten te boeken op humanitair vlak”, had ook de Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter eerder op de dag al gezegd.

De vraag om NAVO-steun werd begin deze week gelanceerd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Turkse evenknie Ahmet Davutoglu. Griekenland schaarde zich mee achter die vraag.