Geschorste Keniaanse atletes: “Directeur vroeg ons geld in ruil voor kortere straf”

Print
Geschorste Keniaanse atletes: “Directeur vroeg ons geld in ruil voor kortere straf”

Foto: AP

Twee Keniaanse atletes die geschorst werden wegens dopinggebruik, beschuldigen een topman van de Keniaanse atletiekbond ervan corrupt te zijn. De man zou hen geld hebben gevraagd in ruil voor een mildere straf, wat hij op zijn beurt ontkent.

De 22-jarige Francisca Koki Manunga (400m horden) en de 29-jarige Joyce Zakari (400m) werden vorig jaar op het WK in Peking allebei betrapt op een maskerend middel. Eind november legde de Keniaanse federatie hen een schorsing van vier jaar op.

Op 16 oktober, een maand voor de sancties werden uitgesproken, zouden de atletes zijn benaderd door de algemeen directeur van de atletiekbond Isaac Mwangi. “Hij vroeg ons 2,5 miljoen schilling (ongeveer 21.000 euro) in ruil voor een kortere straf”, zegt Francisca Koki Manunga donderdag aan AFP. “Wij beschikten niet over de middelen om zo’n som over te maken. Ik heb zoveel geld zelfs nog nooit bij elkaar gezien.”

De atletes stapten niet naar de politie omdat ze geen bewijs hadden, en ook uit schrik voor repressailles. Nu willen ze evenwel getuigen voor de ethische commissie van de internationale atletiekfederatie (IAAF), die overigens al een onderzoek heeft lopen tegen verschillende toplui van de Keniaanse bond.

Isaac Mwangi schreeuwt in een reactie alvast zijn onschuld uit. “Dit is niet waar. Ik heb hen geen geld gevraagd”, stelt hij.

Het is de eerste keer dat Keniaanse atleten zo’n zware beschuldigingen uiten tegen hun federatie.