“Vorming seksueel geweld voor magistraten is goed idee”

Print
“Vorming seksueel geweld voor magistraten is goed idee”

Een Gentse radiopresentator (33), die ervan beschuldigd werd dat hij tijdens de uitzending een vrouw zou hebben verkracht, kreeg vorige week opschorting van straf. Foto: Lieven Van Assche

De Vrouwenraad kan zich helemaal vinden in de aanbeveling van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat meer magistraten een vorming inzake seksueel geweld zouden volgen. “Met veel empathie voor de vele slachtoffers van seksueel geweld in ons land”, stelt de Vrouwenraad in een persbericht.

De Nederlandstalige koepel van vrouwenverenigingen reageert daarmee op de scherpe uithaal van het College van Hoven en Rechtbanken van woensdag op uitspraken van de minister in de nasleep van een verkrachtingszaak, waarbij de dader de gunst van opschorting kreeg.

Voor de Vrouwenraad gaat het niet alleen om dit ene vonnis over de verkrachting, maar staat de uitspraak symbool voor een algemeen beleid dat verkrachting niet au sérieux neemt. “Wij zijn het eens met de kritiek dat de argumentatie om de veroordeelde geen straf op te leggen weinig steek houdt. Voor ons is een nee een nee en elke penetratie zonder de toestemming van het slachtoffer een verkrachting, dus een misdrijf”, stelt de Vrouwenraad.

België op de vingers getikt

En toch leiden bitter weinig klachten voor seksueel geweld tot een veroordeling. De VN-Mensenrechtenraad heeft België trouwens eind januari nog op de vingers getikt voor de lage veroordelingscijfers. “Elke beroepsgroep heeft nood aan bijkomende vorming, zowel op technologisch als maatschappelijk vlak”, verklaart voorzitster Magda De Meyer van de Nederlandstalige koepel van de Vrouwenraad. “Als het gerechtelijk apparaat zich daarboven wenst te stellen, heb ik daar vragen bij”.