Olympisch discuskampioen Harting maakt comeback na anderhalf jaar blessureleed

Print
 Olympisch discuskampioen Harting maakt comeback na anderhalf jaar blessureleed

Foto: AFP

Dit weekend viert olympisch kampioen discuswerpen Robert Harting zijn terugkeer in competitie. De Duitser scheurde in september 2014 de kruisbanden van zijn linkerknie. Sindsdien timmerde hij aan de weg terug, met één doel: de Spelen in Rio. Daar kan hij komende zomer een grote concurrent van Philip Milanov worden.

Zaterdag, wanneer hij wederoptreedt tijdens een indoormeeting in Berlijn, zal het precies 531 dagen geleden zijn dat Harting nog een officiële wedstrijd afwerkte. De olympisch kampioen schoof zijn rentree steeds voor zich uit omdat hij geen risico’s wilde nemen. Daarom paste de Duitse kolos ook voor het WK in Peking (in augustus 2015), waar hij een vierde gouden medaille had kunnen scoren. Philip Milanov won er verrassend zilver.

“Ik voel me op dit moment allesbehalve een olympische kampioen, eerder een beginner”, zegt Harting. “Het is nu aan mij om heel hard te werken en terug te vechten. Ik wil niet opgeven. Wat mij drijft, is passie. Er zal dit jaar iemand tot olympisch kampioen worden gekroond. Als ik het word, zou dat fantastisch zijn. Is het niet zo, dan is het voor iemand anders weggelegd.”

Hoe dan ook trekt Harting in augustus met een ander gevoel naar de Spelen in Rio dan vier jaar geleden, toen hij in Londen naar eigen zeggen “moest” scoren. “In 2012 in Londen was ik alleen maar bezig met die gouden medaille. Toen het lukte, viel er een enorme druk van mijn schouders. Mocht het mij opnieuw lukken, zou dat ‘cool’ zijn”, legt hij uit.

Sinds kort werkt Harting overigens samen met een mental coach. Die moet hem helpen weer de absolute top te bereiken. “Het gaat erom wat er in je hoofd gebeurt, dat is software”, zegt hij. “Mijn software functioneert op dit moment om een of andere reden nog niet optimaal.”