“De asielcrisis is het gevolg van een gebrek aan empathie met oorlogsvluchtelingen”

Print
“De asielcrisis is het gevolg van een gebrek aan empathie met oorlogsvluchtelingen”

Foto: BELGA

“De Europese asielcrisis heeft niets te maken met een tekort aan opvangcapaciteit. De crisis is het gevolg van een gebrek aan empathie met deze oorlogsvluchtelingen”. Dat heeft Peter Bouckaert, sinds 2005 directeur van het Emergencies Team van Human Rights Watch, woensdagavond in Leuven gezegd nadat hij een eredoctoraat kreeg van de Leuvense alma mater.

“Als de voorspelling over het aantal asielzoekers dat tussen 2015 en 2017 zijn toevlucht in Europa zoekt bewaarheid wordt, dan gaat het om nauwelijks 0,4 procent van de Europese bevolking. In Syrië en Irak hebben miljoenen omwille van oorlogsomstandigheden hun woning verlaten. In Syrië alleen gaat het om 11 miljoen mensen. Hiervan hebben er momenteel 5 miljoen hun heil gezocht in Jordanië, Libanon en Turkije. De bevolking in een land als Libanon bestaat momenteel uit 25 procent Syrische vluchtelingen. Daar is sprake van een asielcrisis en niet in Europa”, zei Bouckaert.

Hij gaf ook voorbeelden van landen als Kosovo, Syrië en Centraal-Afrika waar hij actief was voor Human Rights Watch om schendingen van mensenrechten vast te stellen. Hij heeft van meet af aan een methodologie ontwikkeld die erop gericht was om wantoestanden in het nieuws te brengen en aan te sturen op structurele maatregelen om levens te redden. “We moeten blijven geloven dat we de zaken ten goede kunnen veranderen. Ook Leuven werd de voorbije eeuw tijdens twee oorlogen deels vernietigd, maar slaagde erin zichzelf in volle glorie terug herop te bouwen”.

(belga)