Met de dood bedreigd na ‘Via Annemie’

Print
Met de dood bedreigd na ‘Via Annemie’

Annemie Struyf heeft met haar reportage over ­Vlamingen op Tenerife een bom doen barsten bij een aantal overwinteraars op het eiland. Struyf trok naar het verloederde deel van Tenerife, en dat werd haar niet in dank afgenomen. Haar Vlaamse gids werd zelfs al met de dood bedreigd.

De reportage van ‘Via Annemie’ werd niet door alle Vlamingen op Tenerife op handgeklap onthaald. Want Nele gidste Struyf en haar team ook naar Ten Bel, ooit een ­glorierijk domein waar de voertaal Vlaams was, nu een ruïne waar daklozen en vluchtelingen “met ­vakantie gaan”.

Op Facebook vlogen de verwijten in het rond: dat Struyf betaald zou zijn door de uitbaters van hotel Westhaven Bay en dat de uitbaatster Nele Messiaen ‘een nicht’ van Struyf is. En ook Messiaen zelf kreeg de volle laag na de reportage. “Toen ik de dag na de uitzending op mijn bureau kwam, werd ik bijna fysiek aangevallen door een Vlaming die zijn gelijk kwam halen. Ik kan tegen een stootje, verwijten van stuk stront en omhooggevallen trut laten me koud. Maar doodsbedreigingen, dat is overdreven. Zeker omdat ik een jonge dochter heb die behoorlijk van de kaart is. Ik denk niet dat ik mij de komende dagen veel op café ga vertonen. De zaak moet eerst wat bekoelen.”

Volgens Rita Vandevelde, de moeder van Nele die hun hotel 25 jaar geleden uit de grond stampte, zijn de negatieve reacties voorspelbaar. “Hier is snobisme in het spel. Een aantal Vlaamse overwinteraars denkt het hele eiland te kennen, terwijl Tenerife ook een kant heeft die ze blijkbaar niet op televisie willen. Het was de keuze van Annemie Struyf om die kant te laten zien.”