paepen op donderdag

Vasten

Print
Vasten

Foto: HBcL

Weet u hoe u in het bezit komt van een aandeel van een kleine bank? Heel simpel. U koopt op de beurs een aandeel van een grote bank. Vervolgens wacht u gewoon een tijdje. Het is een grap die al decennia de ronde doet. Maar misschien had u hem nog niet gehoord. Bij Deutsche Bank zullen ze er niet om kunnen lachen. Het aandeel van de grootste Duitse bank zakte begin deze week nog maar eens 10%. Daarmee bedroeg de koers amper de helft van wat beleggers in oktober nog bereid waren te betalen. De nieuwe topman van Deutsche kon het niet meer aanzien. In een memo aan iedereen die het wou horen, schreef hij dat de bank werkelijk in topconditie verkeert. Waarna de koers van het aandeel opnieuw een duik nam. Het zou me niet verwonderen als er een kruisje verscheen op het voorhoofd van die ‘topbankier’. Eentje dat niets te maken had met Aswoensdag.

Deutsche Bank is een typisch voorbeeld van een bank die zowel globaal als universeel is. Globaal omdat de bank niet alleen in Duitsland, maar wereldwijd actief is. En universeel omdat de bank zich werkelijk aan alles heeft gewaagd wat min of meer met bankieren te maken heeft. Niets was te groot of te moeilijk voor Deutsche. Onder het motto ‘kiezen is verliezen’ bouwde het management aan een enorme instelling met vele vertakkingen. Het motief was, wat denk je, maximale groei die zou moeten leiden tot winstmaximalisatie voor het management en de aandeelhouders. Maar dat management heeft er uiteindelijk niet veel van gebakken. Op de beurs was Deutsche Bank dinsdag zelfs minder waard dan KBC. Bij die Vlaamse bank werken nochtans ‘maar’ 38.000 mensen, terwijl Deutsche maar liefst 98.000 werknemers telt!

Een maximale aanwezigheid in de sector heeft de grote Duitse bank verhinderd om zich te focussen op rendabele en minder riskante activiteiten. Het vergrootte ook de impact die dure zakenbankiers hebben op de resultaten van de bank. Die jongens denken in de eerste plaats nog te vaak aan hun bonus en hebben er geen probleem mee om risicovolle posities in te nemen die in het slechtste geval hun werkgever aan het wankelen kunnen brengen.

Er is gelukkig wel wat aan het veranderen. Bij Deutsche wordt puingeruimd. Bedelrondes langs de aandeelhouders leverden extra kapitaal op. Er wordt afgeschreven en verlies genomen en men trekt zich terug uit 10 landen. De vadsige bank gaat vasten. Hopelijk komt de ommekeer nog op tijd. Een tanker keer je immers niet zomaar. Gisteren leken beleggers gerust in een goede afloop. Het aandeel steeg 10 procent, waardoor Deutsche opnieuw iets meer waard is dan KBC. Laat ons hopen dat het sentiment niet weer snel keert. De Duitsers hebben geen zin in een nieuwe bankencrisis.