PXL en UHasselt winnen fors, UC Limburg verliest

PXL en UHasselt zien studentenaantallen stijgen, UC Limburg valt terug

Print
PXL en UHasselt zien studentenaantallen stijgen, UC Limburg valt terug

Waar het aantal 18-jarigen bij PXL en UHasselt steeg, daalde het bij UC Limburg (foto), vooral in de lerarenopleiding. Foto: Palmaers

Hasselt -

PXL heeft voor dit academiejaar 4,6 procent meer 18-jarigen ingeschreven dan het jaar voordien. Bij de Universiteit Hasselt is dat zelfs 17 procent meer, vooral dankzij de nieuwe richting handelswetenschappen. UC Limburg zakt dan weer met 13,8 procent, grotendeels door het dalend aantal kandidaat-leerkrachten. “De VUB heeft ondanks hun uitgebreider aanbod slechts 10 procent meer 18-jarigen dan wij”, zegt Luc De Schepper, rector van de UHasselt.

Bij de start van het academiejaar verspreiden de scholen eigen cijfers die je moeilijk naast elkaar kan leggen. De ene school telt alleen de 18-jarigen, de andere telt alle eerstejaars plus de studenten die maar één vak volgen. Het is wachten tot februari, wanneer het ministerie van Onderwijs de officiële cijfers publiceert van studenten die een diplomacontract hebben afgesloten. Daaruit blijkt dat in Limburg 4.551 jongeren van 18 jaar naar het hoger onderwijs gaan, iets meer dan de 4.435 van vorig jaar. De eerstejaars van UCLeuven-Limburg in C-Mine zijn daarbij niet meegerekend, want die horen nu bij Luca School of Arts (met naast Genk vestigingen in Brussel en Leuven). In de gepubliceerde cijfers zijn die studenten samengeteld.

Meer details over de verschuivingen bij de studentenaantallen lees je vandaag in Het Belang van Limburg.