Nestlé zet punt achter samenwerking met atletiekfederatie, voorzitter IAAF woest

Print
Nestlé zet punt achter samenwerking met atletiekfederatie, voorzitter IAAF woest

IAAF-voorzitter Sebastian Coe Foto: AFP

Nestlé is niet langer sponsor van de Internationale Atletiekfederatie IAAF. Dat bevestigde het voedingsmiddelenconcern woensdag. “Door de doping- en fraudeperikelen zorgt de IAAF voor negatieve publiciteit”, verklaart woordvoerder Lydia Méziani het einde van de samenwerking. Sébastian Coe, de voorzitter van de IAAF zal de beslissing van Nestlé niet aanvaarden, meldde hij woensdagavond in een communiqué. "Ik ben woest en ontzet."

“We hebben beslist dat we met onmiddellijke ingang een punt zetten achter het gezamenlijke project ten voordele van kinderen (IAAF Kids Athletics Program)”, laat Nestlé, dat sinds 2012 meewerkt aan het programma, weten. “We denken dat de beschuldigingen aan het adres van de IAAF een negatieve impact hebben op onze reputatie en ons imago.”

IAAF-voorzitter "aanvaardt einde sponsoring Nestlé niet"

"Ik ben woest en ontzet over de beslissing van Nestlé", verklaarde IAAF-voorzitter Coe. "Het zijn de kinderen die er de dupe van zijn. We gaan dit niet aanvaarden."

De IAAF beraadt zich over gerechtelijke stappen. Nestlé was sinds 2012 met een bedrag van naar verluidt 1 miljoen dollar (890.000 euro) per jaar de belangrijkste sponsor van het IAAF Kids Athletics Program. Er was een akkoord voor vijf jaar, tot en met 2016. Volgens de IAAF zou het project in 2016 drie miljoen kinderen ten goede komen, maar is de sponsoring van Nestlé daarvoor broodnodig.

Op 9 november 2015 zorgde de publicatie van het eerste WADA-rapport voor een schokgolf in de atletiek. Het WADA maakte toen bekend dat in Rusland jarenlang op grote schaal en met medeweten van de overheid doping is gebruikt. Daarop besliste de IAAF om Rusland voorlopig te schorsen voor onbepaalde duur, waardoor het op dit moment niet zeker is of het land atleten mag afvaardigen naar de Olympische Spelen in Rio. Intussen loopt er ook een onderzoek naar enkele voormalige bestuursleden van de IAAF. Volgens de onafhankelijke WADA-onderzoekscommissie onder leiding van Dick Pound hebben enkele topmensen, onder wie voormalig voorzitter Lamine Diack, boter op hun hoofd.