vanmechelen op woensdag

© LD

Slimme aarde

De 12de verjaardag van Facebook bracht me in de verleiding om in mijn ‘activity log’ naar mijn eigen Facebookgeboorte te graven. Ik bleek een nakomertje. Op 26 januari 2010 sharede mijn virtuele ik zijn eerste informatie op zijn tijdslijn. Dat is intussen zes jaar geleden, maar het voelt aan als 50 jaar. Facebook heeft zich in die periode zo diep in mijn leven gesetteld - eten, facebooken, werken, slapen - dat ik me met moeite mijn pre-Facebook besognes herinner. Share- en likeloos, zonder de dagelijkse, snelle nieuwstrein van vrienden en volgers. Voordat we de uitgevers van ons eigen leven werden.

Koen Vanmechelen, kunstenaar

Facebook gaf interconnectiviteit een gezicht in de 21ste eeuw. FB-vader Mark Zuckerberg, alias Zuck, drukte als geen ander een stempel op ons leven. Intussen telt zijn kind meer dan 1,5 miljard nonkels en tantes die met elkaar informatie kunnen delen. Dat is een waanzinnig grote familie, maar toch zijn er nog meer dan 6 miljard mensen die er niet bijhoren.

Met Internet.org willen Zuck en de zijnen daar een mouw aan passen. En binnenkort lanceert hij met Aquila een drone die 10 procent van de meest verafgelegen gemeenschappen op de planeet via Facebook een stem en een gezicht moet geven. Vergeten volkeren zoals de Wayuu in Colombia, de Wa in Birma en de Komo in Ethiopië. Onder druk en ver van onze radar dreigen ze te verdwijnen voordat ze aan onze horizon opdoken. Dat Facebook hen erbij haalt is top.

Zuck, nog maar 31 jaar oud, werkt nog aan andere projecten die communicatie in de nabije toekomst echt globaal zullen maken. Sciencefictionfilms zoals ‘Advantageous’ geven daar een aardig voorsmaakje van. Zo belooft virtuele realiteit met het project Oculus onze telefoon richting Bokrijk te sturen. Hyperconnectiviteit is de toekomst. Sterkere online interactie tussen mensen, culturen, mensen en machines en machines en machines is een zekerheid. Dat zal de wereld ingrijpend veranderen op manieren die we ons nu niet kunnen indenken. De globale communicatiestroom en de noösfeer zullen exploderen en Jan en alleman met elkaar verbinden.

Dat komt niet zonder bedenkingen. Voor ons, burgers in een welvaartsstaat, kan bijvoorbeeld privacy een issue zijn. Maar voor anderen, ver van hier vechtend tegen armoede, vergetelheid en verdrukking, is een tool als Facebook levensnoodzakelijk. En dat is ook zo voor wie Zuck ooit bij de hand heeft genomen. Ambient intelligence, slimme omgevingen, zullen binnenkort als paddenstoelen uit de grond schieten. Een burger van Ambient Earth, de Slimme Aarde, dat zegt me wel wat.

Hopelijk blijven we dit liken.