© Sarah Van den Elsken

Naturisten willen nieuwe camping in Limburg

“Het zou fijn zijn als er weer een naturistencamping in Limburg kwam”, liet Marc Van Gossum (59), voorzitter van de Federatie van het Belgische Naturisme, zich gisteren ontvallen. Vijf jaar na de sluiting van de enige naaktcamping van onze provincie, in Houthalen-Helchteren, blijven er nog zeven over in ons land. Zijn naturistencampings passé?

Mohamed LAGHMOUCH

Hoe start je een naturistencamping op en wat kost het?Marc Van Gossum: “Je mag niet eender welke plaats uitroepen tot camping, ze moet bijvoorbeeld gelegen zijn in recreatiegebied en de sanitaire faciliteiten moeten tiptop in orde zijn. Het is Toerisme Vlaanderen dat komt controleren of alles conform de regelgeving is. Vroeger was het veel makkelijker om een naturistenvereniging en -camping te starten. Als je een locatie had, was het voldoende. Nu zijn er veel regels die mensen die een camping willen starten misschien afschrikken. De kostprijs is afhankelijk van de grootte van het gebied, maar een camping zal altijd rond de 20.000 euro kosten. “

U spreekt over een vereniging, dus er is sprake van lidmaatschap?“Ja. Mensen kunnen lid worden van een naturistenvereniging. Het kost meestal zo’n 50 euro per gezin per jaar. Dat is exclusief de verblijfskosten op het domein van de camping. Die prijzen stellen de uitbaters zelfs op. Maar zo’n lidkaart is eigenlijk een soort paspoort. We zijn aangesloten bij een internationale federatie die 37 landen verenigt. Als ik naar Zuid-Afrika ga en ik wil daar in een naturistencamping verblijven of gewoon op het terrein komen, kan ik dat zonder problemen als ik mijn lidkaart toon. Het is een grote familie.”

Lees het volledige interview in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer