thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Genkenaar zeilt als eerste Belg solo Atlantische Oceaan over

Ruben Donné (27) zeilt eind dit jaar moederziel alleen de Atlantische Oceaan over. De Genkenaar wordt daarmee de eerste Belg die solo de grote oversteek maakt in een bootje van nauwelijks zes meter lang. Zijn doel? Geld inzamelen voor multiple sclerose, de zenuwaandoening die in 2011 bij zijn vader werd vastgesteld.

Ruben STEEGEN

Het zoute zeewater is als een tweede thuis voor Ruben Donné. De Genkenaar kreeg al op zijn negende de smaak te pakken op de plas van Kelchterhoef (Houthalen), waar hij samen met zijn broer, moeder en vader een cursus zeilinitiatie volgde. “Sindsdien heeft de sport mij nooit meer losgelaten.” De broers Donné knapten een vervallen bootje van de buren op en gingen elk vrij moment met hun ‘optimistje’ (eenmansboot voor kinderen, red.) varen.

“In 2000 zijn we voor het werk van mijn vader naar Kaapstad verhuisd, het walhalla voor elke zeiler. Ik heb er honderden wedstrijden gevaren. Het is daar dat ik voor het eerst aan boord van een zeiljacht ben gegaan, het type boot waarmee ik eind dit jaar de Atlantische Oceaan oversteek.”

Wat bezielt een twintiger om moederziel alleen 15.000 kilometer op zee af te leggen?

“Op eigen kracht de Atlantische Oceaan oversteken is al veel langer een droom. De zee oefent een ongelooflijke aantrekkingskracht op mij uit. Die eindeloze massa water brengt mij tot rust. Toen we in 2003 terug naar België zijn verhuisd, ben ik gestart met de opleiding Nautische Wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool Antwerpen. Sinds 2012 werk ik voor Exmar, een internationale scheepvaartgroep. Ik ben derde stuurman op de lange omvaart. Wij varen met 290 meter lange gastankers de wereld rond. Als stuurman sta ik mee in voor de navigatie. Van acht uur ’s avonds tot middernacht bedien ik het roer en ben ik verantwoordelijk voor de boot en de dertig mensen aan boord. Razend interessant, maar bijzonder intensief. De minste fout kan een catastrofe betekenen. We zijn telkens voor drie maanden van huis, waardoor het zeilen de laatste jaren op een laag pitje heeft gestaan. Maar daar komt met ‘SailingChallenge4MS’ verandering in.”

“Vijf jaar geleden werd bij mijn vader multiple sclerose (MS) vastgesteld, een chronische aandoening die het centrale zenuwstelsel aantast. Mijn papa heeft steeds meer moeite met bewegen. Hij verliest geleidelijk de controle over zijn lichaam. Het tragische aan de ziekte is dat er geen geneesmiddel voor bestaat. Mijn vader krijgt wel medicatie om de symptomen en pijn te onderdrukken, maar genezen kunnen de dokters het niet. Ik zie hem langzaam achteruitgaan en sta machteloos. Er is nog zoveel nood aan wetenschappelijk onderzoek dat ik actie wou ondernemen. Door mijn tocht te laten sponsoren, hoop ik een steentje bij te dragen aan onderzoek naar MS. Alle opbrengsten vloeien naar het MS-onderzoeksfonds aan de UHasselt.”

Wat is het plan?

“1 oktober gooi ik de trossen los in Nieuwpoort en zet ik koers richting het zuiden. Twee maanden en 15.000 kilometer later meer ik normaal gezien weer in Kaapstad aan. Die bestemming is niet toevallig gekozen. Ik heb drie jaar in Zuid-Afrika gewoond en beschouw het als mijn tweede thuis. Als ik het haal, word ik de eerste Belg die solo de Atlantische Oceaan is overgestoken in een zeiljacht van het type POGO, een boot van nauwelijks 6,5 meter lang. Landgenoten die de trip hebben voorgedaan, deden dat in grotere, stabielere jachten. In mijn bescheiden sloep ben ik overgeleverd aan de grillen van Moeder Natuur. Ik maak enkel gebruik van de wind en stromingen. Daarom zet ik ook niet rechtstreeks koers richting Zuid-Afrika, maar plan ik een tussenstop in Brazilië, waar ik mijn drank- en voedselvoorraad weer kan aanvullen. De passaatwinden en stromingen duwen mij die richting uit.”