Bewuste vriend bevestigt verhaal Femke Van Den Driessche: “Het is mijn fiets”

Het verhaal van veldrijdster Femke Van Den Driessche die verklaarde dat de gevonden fiets met mechanische doping in haar materiaalpost niét van haar was, wordt bevestigd door de bewuste persoon. “Het is mijn fiets”, was het karige commentaar van Nico Van Muylder, vriend des huizes bij de Van Den Driessches.

vml

Nico Van Muylder was karig met zijn commentaar, hij wilde enkel kwijt dat het wel degelijk om zijn fiets ging: “Het enige wat ik kan zeggen is dat het mijn fiets is...”

Femke Van den Driessche: “Ik wist van niets”

Dik twee uur na het WK veldrijden voor beloften bij de vrouwen in Zolder raakte bekend dat er sprake was van “mechanische fraude” met één van de fietsen van Femke Van den Driessche.

“Ik wist helemaal van niets. De fiets is van een vriend, die samen met mij traint”, zei een wenende Femke Van Den Driessche zondag al in een emotionele reactie. “Hij had die fiets vorig seizoen van me overgekocht maar ik wist ook niet dat hij daarop een motor had geïnstalleerd.”

“Na de verkenning samen met mijn broer had hij het koud en zette hij de bewuste fiets tegen de camper, waarna mijn mecaniciens hem hebben meegenomen omdat ze dachten dat het mijn fiets was. Maar ik heb er nooit op gereden...”

UCI maakt geen onderscheid van wie de fiets is

Volgens de reglementen van de UCI maakt het allemaal geen verschil: niet alleen het gebruik maar zelfs de aanwezigheid van een motortje in de fiets is voldoende om een renner te straffen.

Fietsenfabrikant Wilier dreigt met juridische actie tegen Femke Van den Driessche

© Lieven Van Assche

De Italiaanse fietsenfabrikant Wilier Triestina heeft aangekondigd juridische stappen te ondernemen tegen de verantwoordelijken voor de vermeende “technische fraude” die zaterdag door de Internationale Wielerunie (UCI) werd ontdekt op het WK veldrijden in Zolder.

“We zijn letterlijk geschokt. Het is onaanvaardbaar dat de foto van een van onze fietsen in alle internationale media verschijnt voor een ongelukkig feit. We werken elke dag aan de kwaliteit van onze producten en het verdriet ons erg te weten dat een Wilier Triestina wreed werd gemanipuleerd” zegt CEO Andrea Gastaldello.

Het bedrijf houdt zich voor juridische stappen te ondernemen tegen de renner, makelaar of elke andere persoon die verantwoordelijk is voor deze “ernstige zaak” die de goede naam en het imago van het bedrijf aantast. Wilier wijst naar de professionaliteit en ernst in zijn 110-jarig bestaan.

De UCI maakte zaterdag bekend dat een zaak van technologische fraude werd vastgesteld tijdens het WK voor beloften bij de vrouwen. De Belgische wielrijdersbond bevestigde nadien dat het een fiets van wielrenster Femke Van den Driessche betrof.

Merckx keihard voor Van den Driessche: “Levenslang schorsen”

© rr

Ook Eddy Merckx, de grootste wielrenner aller tijden, walgt van de mechanische fraude die bij de jonge renster Femke Van den Driessche (19) werd ontdekt op het WK cyclocross. “Ik vind dit erger dan doping. Ze moeten haar levenslang schorsen”, raasde hij.

WK veldrijden op Sportwereld.be

Merckx gaf zijn mening over het geval-Van den Driessche in Doha, waar hij aanwezig is voor de start van de Ladies Tour of Qatar. “Voor mij is dit het ergste dat je kan doen. Je kan evengoed met een motorfiets meedoen”, stak Merckx van wal bij Cyclingnews.com. “Ze moeten haar levenslang schorsen. Van wat ik gisteren op televisie zag, leek het alsof het niet de eerste keer was. Ze lieten ook beelden van een cross op de Koppenberg zien en dat zag er niet normaal uit.”

“Ik vind een motortje in een fiets erger dan doping. Het geeft je 50, of zelfs 100 watt meer vermogen. Dat heeft niets meer te maken met wielrennen. Dat is motorcross. Ze moeten gaan meedoen met Valentino Rossi (bekende motorrijder, nvdr).”

Geïsoleerd geval

De kannibaal dacht wel dat het om een geïsoleerd geval ging. “Ik denk niet dat dit meer gebeurt in het peloton. Volgens mij zijn de anderen niet zo stom om zoiets te doen. Dit kan alleen maar gebeuren met renners zonder ervaring. Dit is hoe dan ook heel slecht voor het wielrennen.”

Femke Van den Driessche staat in het oog van de storm nadat de Internationale Wielerunie UCI zaterdag op het WK bekendmaakte dat er technologische fraude werd vastgesteld bij één van haar fietsen. Zelf houdt de veldrijdster echter vol dat de fiets aan een vriend toebehoort.

Wenende Femke Van Den Driessche: “Ik wist van niets”

© Lieven Van Assche

Veldrijdster Femke Van Den Driessche heeft voor het eerst gereageerd op de heisa rond mechanische doping in haar materiaalpost. Voor de camera was een wenende Van Den Driessche duidelijk: “Ik wist helemaal van niets. De fiets is van een vriend, die samen met mij trainde.”

Speelde Femke Van den Driessche ook vals op Koppenberg?

© Isosport

Speelde Femke Van den Driessche al eerder vals? De kans is reëel als we afgaan op de Koppenbergcross van 1 november 2015. Daarin knalde de 19-jarige op de steile Koppenberg liefst tien seconden sneller naar boven dan haar concurrentes. Behoorlijk indrukwekkend, ongezond indrukwekkend wellicht. “Ik had toen het gevoel dat ze daar iets deed wat niet kan”, zegt de Nederlandse Maud Kap­theijns. “Een week later tijdens het EK merkte ik het ook. Tot voor de Koppenberg reed ik haar steeds op twee minuten. Op het EK had ik een superdag en reed ze 20 seconden voor mij.”