© Georges Wemans

© Georges Wemans

© Georges Wemans

© Georges Wemans

© Georges Wemans

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Herinneringsboom voor gedeporteerde kinderen Wereldoorlog II

Bovenbouw Gertrudis Landen werkte een project uit rond herinneringseducatie aangaande kinderrechten. Burgemeester Iris Vander Schelde huldigde een herinneringsboom in voor de kinderen gedeporteerd door de Nazi’s.

Georges Wemans

“Van de Dossinkazerne hebben we een twintigtal uitgebreide biografieën van gedeporteerde kinderen (onder 15 jaar) gekregen die we tijdens de lessen gebruikt hebben. Zo hebben de leerlingen van het vijfde jaar humane wetenschappen de lotsbestemming van deze kinderen kunnen bestuderen in het kader van ons project rond herinneringseducatie”, zegt leerkracht Kim Conard. De intentie bestond erin om zoals vorig jaar een pop-up monument te maken ter ere van de officiële herdenkingsdag van de holocaust op 27 januari. “De symbolische houten boom op het plein nabij het stadhuis werd versierd met papieren handjes. Elk handje wordt gepersonaliseerd met de naam en de leeftijd van een kindje dat gedeporteerd is vanuit de Dossinkazerne. ”Iedere leerling van de school maakte één handje en op die manier zullen in totaal ongeveer 500 kinderen opnieuw een naam in plaats van een nummer krijgen. De leerlingen werden in de raadzaal van het stadhuis toegesproken door Raymond Renkens, adviseur-generaal bij het Instituut voor Veteranen en burgemeester Iris Vander Schelden.

TREIN DER 1000

Vorig jaar maakten de leerlingen van de Bovenbouw Sint-Gertrudis een onvergetelijke reis naar Auschwitz-Birkenau. Samen met duizend andere jongeren uit verschillende Europese landen stapten zij op de Trein der 1000 en bezochten zij het concentratiekamp onder begeleiding van overlevenden.

Aangeboden door onze partners