PXL gaat studenten helpen eigen zaak op te starten

Print
PXL gaat studenten helpen eigen zaak op te starten

Foto: PXL-Education lerarenopleiding

Hasselt -

Vandaag raakte bekend dat Vlaams Minister voor Economie Philippe Muyters (N-VA) ondernemende jongeren een extra duwtje in de rug wil geven. De jongeren in kwestie kunnen voortaan namelijk geld kregen van de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV), een investeringsmaatschappij voor de Vlaamse economie.

“Jongeren konden tot nu toe enkel bij een bank terecht voor dergelijke financiering, een proces dat niet eenvoudig is. PMV heeft heel wat financieringsinstrumenten voor starters, maar tot nu toe konden studenten daar geen beroep op doen. Door een aanpassing kunnen ook zij nu terecht voor een startersfinanciering”, aldus Muyters tegen de VRT. Studenten die in aanmerking willen komen voor zo’n financiering moeten wel eerst enkele economische vakken volgen, vervolgens kan hij of zij een attest krijgen om een eigen bedrijf uit de grond te stampen en daarvoor ook een startkapitaal te bekomen via de PMV. De Limburgse hogeschool PXL reageerde alvast enthousiast op het initiatief en heeft zijn lesaanbod meteen aangepast om eigen studenten nog beter te begeleiden.

“We juichen dergelijke initiateven sterk toe. Jongeren die ondernemend zijn, moeten alle kansen krijgen. Zij zijn immers onze toekomst en zullen later voor de welvaart en het welzijn zorgen. Om onze leerlingen bij te staan in dit spannende avontuur gaat de hogeschool PXL vanaf 21 maart 2016 al de mogelijkheid geven om het attest bedrijfsbeheer te behalen terwijl de student nog aan het studeren is. Ze moeten dus niet langer wachten tot ze hun bachelordiploma behaald hebben om hun eigen bedrijf op te straten. Nog tijdens hun opleiding kunnen ze de basiskennis verwerven om met kennis van zaken een onderneming op te starten. De cursus bestaat uit minstens vijf studiepunten, verspreid over ten minste drie maanden”, aldus Ben Lambrechts van de PXL.

Ook over de inhoud van de cursus lichtte de PXL al een tipje van de sluier. Zo zal de module onder meer enkelvoudige boekhouding en inleiding tot de dubbele boekhouding bevatten, alsook de belasting op de toegevoegde waarde, het opstellen van balans en resultatenrekeningen en het maken van een financieel plan, investeringsbeslissingen, kostenanalyse en voorraadbeheer, marketing, commercieel beleid en de handelsdocumenten, burgerlijk recht en handelsrecht, de vestigingswetgeving, de wet op de handelspraktijken en het huurrecht, de verschillende vennootschapsvormen, het sociaal en fiscaal recht met betrekking tot de belastingen, het sociaal statuut van zelfstandigen, en ondernemend denken.

“Vanaf volgend academiejaar zal deze opleiding via e-learning worden aangeboden in samenwerking met de UHasselt. Dit opleidingsonderdeel zal volledig afgestemd worden op de gevraagde inhoud. De voordelen voor de studenten om het attest bedrijfsbeheer nog tijdens hun opleiding te behalen, zijn talrijk. Ze kunnen niet alleen sneller starten met hun onderneming, maar ook tijdens de cruciale opstartfase nog gebruikmaken van begeleiding door hun hogeschool of universiteit in PXL-UH-student-startup. Hierdoor stijgt hun kans op succes aanzienlijk. Studenten uit alle opleidingen kunnen het door de Vlaamse overheid erkende attest behalen. Zodat ook toekomstige leraars, verpleegkundigen, technici enzovoort op één semester de financiële, commerciële en juridische basiskennis kunnen verwerven om een eigen bedrijf te starten en de haalbaarheid van hun project te toetsen.”


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio