Doomsday-klok blijft op drie minuten voor twaalf staan

De doomsday-klok, die aantoont hoe dicht de mensheid bij zijn eigen vernietiging staat, blijft onveranderd op drie voor twaalf staan. Dat kondigde een internationale groep van wetenschappers dinsdagavond aan, verwijzend naar de vooruitgang die is geboekt in het nucleair akkoord met Iran en het klimaatakkoord van Parijs.

jva

Sinds 1945 verenigen wetenschappers zich in ‘The Bulletin of Atomic Scientists’. Naar jaarlijkse traditie verzamelden ze dinsdag in Washington D.C. om aan te kondigen wanneer ‘Doomsday’ zal optreden. De klok wordt gebruikt als beeld om aan te tonen hoe slecht het met de wereld is gesteld door de dreiging van klimaatverandering, nucleaire wapens en nieuwe technologieën. Als de klok 12 uur bereikt, breekt een nucleaire apocalypse uit.

Dit jaar houden ze de klok op drie voor twaalf. De wetenschappers zien positieve dingen in het nucleaire akkoord met Iran en het klimaatakkoord van Parijs. Deze akkoorden zijn "belangrijke diplomatieke verwezenlijkingen", zeggen de wetenschappers in een mededeling. Maar het blijven "kleine lichtpuntjes in een donkere wereld vol mogelijke catastrofes".

Maar de groep waarschuwt dat de "waarschijnlijkheid voor een mondiale catastrofe erg groot blijft" en roept de wereldleiders op "snel te reageren om de risico's op de totale ondergang te verminderen"'. Ze maken zich onder meer zorgen over de oplopende spanningen tussen de VS en Rusland, over het conflicten in Oekraïne en Syrië die blijven duren en de spanningen over de Zuid Chinese Zee.Ook de plannen van de VS en Rusland om nucleaire wapens de moderniseren en de Chinese, Pakistaanse, Indische en Noord-Koreaanse atoomprogramma's baren de wetenschappers zorgen.

Elk jaar maken de wetenschappers een nieuwe stand van zaken op. Vorig jaar hebben ze de klok van 5 naar 3 minuten voor middernacht verzet. Maar bij vorige jaargangen werden de wijzers soms ook niet verzet of zelfs teruggedraaid in de tijd. Zo werd de klok in 2010 van 5 naar 6 minuten voor middernacht gezet. De wetenschappers geloofden toen dat de diplomatieke gesprekken tussen de VS en Rusland de kans op een nucleaire oorlog verkleinden.