Avonturier sterft tijdens Antarctica-tocht op 50km van einddoel

Gewezen legerofficier Henry Worsley is om het leven gekomen tijdens de uitdaging van zijn leven. De 55-jarige Brit wilde Antarctica helemaal doorkruisen zonder hulp, maar slaagde daar net niet in.

Guy Stevens

Ontdekkingsreiziger Henry Worsley was vastbesloten als eerste ooit Antarctica zonder hulp te doorkruisen, maar de 55-jarige Brit heeft zijn ultieme uitdaging niet tot een goed einde kunnen brengen.

Hij was 71 dagen onderweg en wandelde door temperaturen van onder meer -44 graden door sneeuwstormen. Uiteindelijk strandde hij op amper 50 kilometer van zijn doel, waar hij overleed aan de gevolgen van orgaanfalen door uitdroging en uitputting.

In november was hij aan zijn tocht van 1.170 kilometer begonnen met niet meer dan een slee om zijn eten, tent en materiaal te vervoeren. Het plan was om het continent over te steken zonder hulp zoals voedseldroppings of honden.

Worsley laat een vrouw en twee kinderen na. Het was zijn vrouw Joanna die het nieuws bekendmaakte. ‘Het is met een gebroken hart en diepe treurnis dat ik het overlijden van mijn man moet melden. Ondanks alle pogingen van het verplegend personeel om hem te redden.’