Kroatië heeft nieuwe regering

Print

Afscheidnemend premier Zoran Milanovic en zijn opvolger Tihomir Oreskovic (rechts) Foto: EPA

Het jongste lid van de Europese Unie, Kroatië, heeft bijna drie maanden na de verkiezingen een nieuwe regering. Na een marathondebat van veertien uur stemden 83 volksvertegenwoordigers van het parlement in Zagreb vrijdagavond voor de nieuwe regering van de partijloze manager Tihomir Oreskovic. Drieënzestig parlementsleden stemden tegen, terwijl vijf volksvertegenwoordigers zich onthielden.

De prioriteiten van Oreskovic (50), die in Canada opgroeide, zijn economische groei, investeringen, een betere concurrentiekracht en een hogere levensstandaard voor de Kroaten. Het land aan de Adriatische Zee kampt sinds jaren met een economische crisis en een hoog oplopende staatsschuld.

De coalitie is samengesteld uit HDZ, de partij die in de oppositie zat, en de nieuwe partij Most (Brug), die bij de parlementsverkiezingen van november 2015 de derde partij werd. De coalitie lost de tot dusver regerende sociaaldemocraten (SDP) af.

De nieuwe regering werd al de eerste dag op de proef gesteld. Drie parlementsleden van Most stapten uit de partij en weigerden hun goedkeuring te geven aan Oreskovic omdat ze het niet eens waren met de bezetting van de ministeries.

De twee coalitiepartners passen eigenlijk niet bij elkaar. Most wil alles veranderen waar het christelijk-conservatieve HDZ voor staat.