Minstens 19 doden en 220.000 gezinnen zonder stroom door winterstorm Jonas

Print
Door de zware winterstorm die momenteel woedt in het oosten van de Verenigde Staten, zijn al zeker negentien doden gevallen. Dat hebben officiële bronnen gemeld. Meerdere vluchten van en naar het noordoosten van de Verenigde Staten zijn zondag geannuleerd.

Minstens negentien mensen zijn omgekomen in verschillende Amerikaanse staten door de winterse storm, het merendeel in verkeersongevallen ten gevolge van gladde wegen. Drie mensen stierven in New York terwijl ze sneeuw aan het ruimen waren. In North Carolina maken de autoriteiten gewag van zes slachtoffers. Ook in Virginia, Kentucky, Arkansas, Maryland en Ohio vielen er doden. 

"Dat moet iedereen eraan herinneren om voorzichtig te zijn, zeker de mensen die gezondheidsproblemen hebben", aldus de Blasio aan nieuwszender CNN.

 

220.000 gezinnen zonder stroom

"Snowzilla" heeft voor enorme hoeveelheden sneeuw gezorgd op zaterdag: in de hoofdstad Washington was er zaterdagavond 56 centimeter sneeuw gevallen, in Central Park in New York lag er zelfs 64 centimeter sneeuw, een absoluut record. In delen van West Virginia was het sneeuwtapijt zelfs tot een meter dik.

Ondertussen zitten nog steeds 220.000 gezinnen zonder stroom. De autoriteiten hebben de mensen opgeroepen om thuis te blijven, en de rekken in de winkels zijn leeg aan het geraken omdat iedereen voorraden wil inslaan.

Vluchten afgelast

Vluchten van en naar Washington, New York of Newark zijn afgelast. Een vlucht die om 10.15 uur had moeten vertrekken naar die laatste bestemming is vertraagd naar 17 uur, aldus de website van Brussels Airport. Hetzelfde geldt voor de verbinding Brussel-Philadelphia. 

In totaal werden zaterdag 5.100 vluchten geannuleerd. Voor zondag zijn dat er al 3.300, aldus de gespecialiseerde website FlightAware.com en verklaringen van de sector. 

Verder is het openbaar vervoer in verschillende steden in de VS volledig stilgelegd. In Kentucky hebben duizenden automobilisten tot 20 uur lang stilgestaan op een autosnelweg.

Volgens CNN wonen tot 85 miljoen mensen in de staten die getroffen worden door de storm. Meer dan 2.200 soldaten van de National Guard werden ingezet om de lokale autoriteiten bij te staan.

Een timelapse toont hoe Washington erg snel ondergesneeuwd geraakte: