Mogelijk bestaan van negende planeet in zonnestelsel

Amerikaanse onderzoekers hebben aanwijzingen ontdekt dat een negende, grote planeet in ons zonnestelsel zou bestaan. Dat maakten de wetenschappers aan het Amerikaanse instituut Caltech (California Institute of Technology) woensdag bekend. Het onderzoek is gepubliceerd in het vakblad Astronomical Journal.

Het object, ‘Planeet Negen’ gedoopt, zou tien keer de massa van de aarde hebben en zou twintig keer verder rond de zon draaien dan Neptunus, die op een gemiddelde afstand van 4,5 miljard kilometer rond de zon cirkelt.

“Deze nieuwe planeet zou tussen 10.000 en 20.000 jaar nodig hebben om één baan rond de zon af te leggen”, klinkt het. Het nieuwe object zou niet in een cirkel rond de zon draaien, maar in een elliptisch traject.

Onderzoekers Konstantin Batygin en Mike Brown zeiden dat ze het object nog niet direct hebben waargenomen. Zij deden hun ontdekking via mathematische modellen en computersimulaties. Zou het bestaan van het object worden bevestigd, gaat het om de negende planeet van ons zonnestelsel, aldus Brown.

De vermoedelijke planeet heeft ongeveer 5.000 keer de massa van Pluto.