© REUTERS

Vijf planeten tegelijk te zien aan Belgische sterrenhemel

Vanaf woensdag tot midden februari kunnen in de Belgische sterrenhemel vijf planeten zo goed als tegelijk worden waargenomen. Dat zegt Jan Cuypers, van de Koninklijke Sterrenwacht.

mtm

Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus staan voor een kleine maand samen aan de hemel, een fenomeen dat niet uitzonderlijk is, maar evenwel niet jaarlijks voorkomt.

“Theoretisch gezien, zijn de vijf ’s ochtends samen zichtbaar vanaf woensdag”, aldus Cuypers. “Mercurius zal echter zonder gespecialiseerd materiaal moeilijk te ontwaren zijn omdat die pas een uur voor zonsopgang, om 7.30 uur, opstaat. De planeet staat bij ons bovendien zeer laag aan de horizon, waardoor gebouwen, nevel en dergelijke de zichtbaarheid bemoeilijken.”

Wie meer naar het zuiden gaat, naar Frankrijk of richting Middellandse Zee, zou de planeet makkelijker kunnen ontdekken.

Op het einde van de maand zouden de vijf het beste zichtbaar zijn, aldus nog Cuypers. Ideaal is op te staan een uurtje voor zonsopgang en te turen naar de horizon in het oosten, zuidoosten.