2015 verpulvert warmterecord

Print
2015 verpulvert warmterecord

Foto: AFP

Het jaar 2015 was het warmste jaar ooit sinds het begin van de metingen. Dat heeft het National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) bevestigd. Experts waarschuwen dat de opwarming van de aarde het klimaat op ‘onbekend terrein’ brengt.

Voor het hele jaar 2015 kwam de gemiddelde temperatuur op aarde en in zee uit op 0,90 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de twintigste eeuw, meldt de NOAA in zijn jaarlijks rapport . Dat is meteen het hoogst sinds de metingen, die teruggaan tot in 1880.

Het vorige record, dat van 2014, werd geklopt met 0,16 graden. Tien van de twaalf maanden van 2015 braken records. De Amerikaanse ruimteorganisatie Nasa bevestigt de cijfers.

‘2015 was zelfs opmerkelijk in de langetermijnevolutie van de opwarming’, zegt Gavin Schmidt van de Nasa. De grote stijging vorig jaar is deels een gevolg van het weerfenomeen El Niño. Maar volgens wetenschappers is de mens en meer bepaald de verbranding van fossiele brandstoffen de grote boosdoener.

De uitstoot van broeikasgassen beperken, is dringend als de wereld de temperatuurstijging onder de twee graden wil houden. Experts benadrukken dat de overheden de afspraken die op de klimaattop in Parijs zijn gemaakt moeten implementeren.

Overal

De warmterecords werden vastgesteld bijna overal in de wereld, onder meer in Centraal-Amerika, de noordelijke helft van Zuid-Amerika, het noordelijke, zuidelijke en oostelijke deel van Europa, net als in het westen van Azië en grote delen van Siberië.

Het kwik bereikte de hoogste niveaus in 136 jaar ook in grote gebieden in Oost- en Zuid-Afrika, in de Stille Zuidzee, in de Atlantische en Indische Oceaan en in de Noordelijke IJszee.

Externe links