© AP

“Bevissing met bijna een derde onderschat”

De hoeveelheden van vis die wereldwijd uit de oceanen en zeeën wordt opgehaald, is ruim onderschat, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Er zou namelijk 30 procent meer vis opgehaald worden dan tot nu toe gedacht.

wver

Het waren de onderzoekers Daniel Pauly en Dirk Zeller van de University of British Columbia die konden aantonen dat de voorraden van bepaalde vissoorten sneller dalen dan de experts bij de FAO (het voedselprogramma van de VN) berekend hadden. Volgens het onderzoek dat in het wetenschappelijk blad “Nature” is gepubliceerd, bedroeg de jaarvangst voor 2010 zomaar eventjes 109 miljoen ton of 30 pct meer dan de 77 miljoen ton die nu geregistreerd staan voor dat jaar in de statistieken van de FAO, op basis van gegevens van 200 landen.

Een van de oorzaken van de grote kloof tussen de cijfers is de onderschatting van de artisanale visvangst, de illegale visvangst en het teruggooien van vis in het water. Tot nog toe werden vooral de vangsten van industriële vissers bijgehouden.

De daling van het visbestand in de loop van de voorbije kwarteeuw is dan ook veel aanzienlijker dan tot nog toe aangenomen. Ze bedraagt 20 miljoen ton in plaats van 10 miljoen ton.

Aangeboden door onze partners