© HBVL

Kinderen te koop op Brusselse beurs

De Amerikaanse organisatie Baby Bloom komt eind januari in Brussel homokoppels warm maken om een draagmoederbaby te ‘kopen’. Kostprijs van zo’n baby: minstens 80.000 euro. Daarvoor mag je wel het eicelletje van de slimste en aantrekkelijkste vrouw kiezen, je mag de echo’s volgen via Skype en je krijgt na de bevalling in Las Vegas het kind mee naar huis. “Niet doen: je waagt je in de illegaliteit”, zegt gynaecologe Petra De Sutter. “Dit soort beurzen moeten we verbieden.”

Tom Le Bacq

Volgens de organisatie willen ze “mensen helpen om hun droom te verwezenlijken”. Omdat ze naar eigen zeggen geen controverse willen, organiseren ze geen beurs, maar praten ze afzonderlijk met elk koppel. “En daarbij moedigen we je aan om de lat zo hoog mogelijk te leggen op vlak van intelligentie, looks en persoonlijkheid”, zegt Baby Bloom op haar website. Daarna kunnen de ouders in spe “via skype of ter plekke” de echografieën volgen.

De hele operatie kost minstens 80.000 euro, maar met extra kosten loopt dat al snel tot boven de 100.000 euro. En dus is er duidelijk sprake van commercieel draagmoederschap, wat in België verboden is. “Je koopt een eicel, je ‘huurt’ voor negen maanden de baarmoeder van een vrouw en dan heb je je kind. Dat kan hier niet, en het zal ook nooit kunnen”, zegt gynaecologe Petra De Sutter. “Dit soort sessies moeten we dan ook verbieden.”

Hoe de kliniek potentiële dragamoeders vindt, leest u vandaag in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer