Eerste orkaan boven Atlantische Oceaan in januari sinds 1938

Print
Eerste orkaan boven Atlantische Oceaan in januari sinds 1938

Archiefbeeld Foto: AFP

Boven de Atlantische Oceaan woedt momenteel een orkaan, en dat is zeer uitzonderlijk in de maand januari. Volgens de Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is het bijna tachtig jaar geleden dat er rond deze tijd een orkaan was boven de Atlantische Oceaan.

Volgens het laatste rapport van het nationaal orkaancentrum, bevond de storm “Alex” zich op ongeveer 560 kilometer ten zuiden van Faial, een eiland van de Azoren, waar een orkaanalarm werd afgekondigd. De storm brengt windsnelheden tot 140 kilometer per uur met zich mee, en is zo een orkaan van categorie 1 op een schaal van 5. Alex verplaatst zich aan een snelheid van 37 kilometer per uur.

Volgens de meteorologen van NOAA is het geleden van 1938 dat er zich nog een orkaan ontwikkelde in de maand januari. Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan loopt normaal gezien van mei tot november. “Het is zeer uitzonderlijk om een orkaan te hebben boven wateren van 20 graden”, klinkt het. Dat de storm zich dan toch ontwikkelde tot een orkaan, ligt volgens de meteorologen voornamelijk aan een lagere temperatuur in de lucht.

De orkaan trekt normaal gezien in noordelijke richting, en passeert vrijdagochtend mogelijk langs een deel van de Azoren. De autoriteiten van de Portugese archipel hebben hun voorzorgen genomen.