Limburgse bedrijven gaan van elkaar leren hoe energie te besparen

Print
Genk -

In plaats van individuele inspanningen te leveren om de wettelijke normen qua energiebesparing te halen, hebben 9 Limburgse bedrijven zich geëngageerd om in een netwerk van elkaar te leren hoe ze efficiënter met energie kunnen omspringen. Dit VLEEN-netwerk is het eerste in Vlaanderen en wordt weldra gekopieerd in Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Het idee van Vlaamse Lerende Energie-Efficiënte Netwerken (VLEEN) komt overgewaaid uit Duitsland, waar het erg succesvol is. De bedoeling is dat bedrijven en organisaties uit verschillende sectoren eerst een audit laten uitvoeren om te bekijken waar ze energie kunnen besparen. Vervolgens gaan ze in hun netwerk kijken welke bedrijven de technieken al hebben toegepast waarvoor ze interesse hebben. Zo leren ze van elkaar.

De doelstelling is dat de 9 bedrijven die nu in Limburg opstarten, samen elk jaar 4 miljoen euro besparen. Er wordt uitgegaan van 12 tot 16 miljoen euro aan extra investeringen om energiebesparende toepassingen door te voeren.

Geen verplichtingen

“Het unieke van dit concept is dat er geen verplichtingen zijn”, zegt Robin Bruninx van Encon, het studie- en adviesbureau dat het netwerk begeleidt. “De ervaring uit Duitsland leert dat er net dan meer wordt geïnvesteerd en bespaard dan als alles wettelijk wordt opgelegd. De deelnemers voelen een sociale groepsdruk en dagen elkaar uit. Dat is een extra stimulans.”

Fonds

Minister van Energie Annemie Turtelboom, die donderdag de opstart in Genk bijwoonde, gelooft sterk in het concept, aangezien het een spontane aanvulling is voor de wettelijke normen die zij oplegt. Ze kondigde de opstart aan van andere VLEEN-netwerken, meer bepaald in Antwerpen en Gent.

Turtelboom wil bovendien als eerste in Europa een fonds opzetten waarmee investeringen in energiebesparing voorgefinancierd worden. Daarvoor gaat ze samenwerken met Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV).

Bedrijven die zelf de investeringen in energiezuinige installaties niet kunnen dragen, kunnen rekenen op het fonds. Die investering wordt vervolgens door het bedrijf terugbetaald met de gerealiseerde besparingen, waarna de onderneming tot slot eigenaar wordt en verder van de besparing kan genieten.