© archief

NASA wapent zich tegen gevaarlijke objecten die op aarde kunnen inslaan

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA heeft zijn ‘Planetary Defense Coordination Office’ geopend. Dat moet focussen op maatregelen om onze planeet te beschermen tegen de inslag van objecten uit de ruimte. “Het centrum zal een leidende positie innemen wat betreft de coördinatie van de internationale inspanningen om de aarde te beschermen tegen een impact van een asteroïde of een meteoriet”, klinkt het.

mce

Het centrum gaat objecten die mogelijk een bedreiging vormen opsporen en in kaart brengen. Vervolgens zal het bekijken of er maatregelen genomen moeten worden om een botsing met de aarde te vermijden. “We nemen dit erg serieus”, zegt John Grunsfeld van de NASA. “Op dit moment is er geen directe dreiging maar de grote vuurbal in Tsjeljabinsk in 2013 en de recente passage van de Halloweenasteroïde houdt ons alert. Onze ogen moeten op de hemel gericht blijven.”

13.500 ruimtestenen

Astronomen over heel de wereld hebben vandaag maar liefst 13.500 ‘near-Earth objects’ geïdentificeerd. Dat zijn ruimtestenen die in een baan om onze planeet cirkelen en die dicht langs de aarde zullen vliegen en mogelijk kunnen inslaan. Jaarlijks worden er zo 1.500 nieuwe objecten ontdekt. Negen op de tien ruimtestenen hebben een diameter van meer dan 1 km. Het nieuwe NASA-bureau zoekt nu gericht op kleinere objecten, tot de grootte van een voetbalveld.