© AP

Wetenschappers verstomd nadat jagers dit dier neerschieten

Een doodgeschoten Amerikaanse bergleeuw, een soort poema, slaat biologen met verstomming. Uit de schedel van de katachtige groeit namelijk een volledige reeks tanden.

jva

De bergleeuw werd op 30 december door jagers doodgeschoten in de Amerikaanse deelstaat Idaho. De jacht is in Idaho gelegaliseerd, omdat het katachtige roofdier bijzonder talrijk is in het zuid-westen van de staat en daar regelmatig vee en huisdieren aanvalt. Zeker in de winter, wanneer de dieren op zoek naar prooien de koude temperaturen in de bergen ontvluchten en terechtkomen aan de randen van dorpjes.

Dit exemplaar werd na een aanval op een hond doodschoten, maar meteen stelde zijn verschijning grote vragen. Het dier zag er nog angstaanjagender uit dan zijn soortgenoten door een set met gevaarlijk scherpe tanden op zijn hoofd. De mutatie werd onderzocht door biologen van het Idaho Department of Fish and Game en ze kwamen tot een dubbele conclusie.

De wetenschappers vermoeden dat de extra tanden de overblijfsels zijn van een tweelingshelft die stierf in de baarmoeder. Een andere optie is dat de tanden zijn gegroeid uit een soort tumor. In ieder geval is de vondst uniek: de onderzoekers hebben nog nooit zo’n vervorming gezien.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.