Mode

Gestreepte sjaal uit H&M wekt verontwaardiging op bij joden

Print
Gestreepte sjaal uit H&M wekt verontwaardiging op bij joden

Foto: H&M

Dat H&M een gestreepte sjaal verkoopt die lijkt op een tallit, is bij de Joodse gemeenschap in het verkeerde keelgat geschoten. De tallit is een traditioneel gewaad dat dezelfde strepen en kwastjes heeft als het exemplaar dat H&M in de rekken hangen heeft. De Zweedse kledingketen heeft in een mededeling al laten weten dat het niemand wou schofferen, maar "dat strepen nu eenmaal in de mode zijn dit seizoen".

Het lijkt op het eerste zicht een normale gestreepte sjaal, maar daar denken mensen in de Joodse gemeenschap anders over. De sjaal heeft volgens hen verdacht veel weg van een tallit, een lap stof die boven de kleding wordt gedragen tijdens het ochtendgebed, en dat vinden ze niet kunnen. Op Twitter regende het dan ook reacties uit die hoek. Velen onder hen vinden het onrespectvol vanwege de Zweedse kledingketen. Hoewel het protest voornamelijk uit de VS en Israël lijkt te komen, is de sjaal ook bij ons online beschikbaar. 

H&M reageerde al op het incident door zich te verontschuldigen. "Het spijt ons ten zeerste als we iemand hebben beledigd. Iedereen is welkom bij H&M en we nemen nooit een politiek of religieus standpunt in. Streepjes zijn een van de trends van het seizoen en we lieten ons daardoor inspireren. We wilden daarmee niemand van streek brengen."

Het is niet de eerste keer dat H&M op een dergelijk feit door de Joodse gemeenschap wordt aangesproken. In 2014 werd al een T-shirt met Davidster en doodshoofd uit de rekken gehaald omdat velen het antisemitisch vonden. Ook Zara verbrandde al eens zijn vingers aan hetzelfde thema toen het een kindertruitje uitbracht met iets wat veel weg had van een Jodenster.

 

 

 

 

Niet te missen