De Crem: ‘Bedrijven krijgen zo contacten op hoogste politiek niveau’

Print
De Crem: ‘Bedrijven krijgen zo contacten op hoogste politiek niveau’

Foto: BELGA

Pieter De Crem (CD&V) vindt dat zijn aanwezigheid als staatssecretaris voor Buitenlandse Handel op buitenlandse missies een ‘toegevoegde waarde’ is. ‘Bedrijven krijgen zo contacten tot op het hoogste politiek niveau, en dat is de meerwaarde van dit departement’, zegt hij na zijn reis met Alexander De Croo (Open VLD) naar Afrika.

Ook de samenwerking met zijn collega van Ontwikkelingssamenwerking noemt De Crem een ‘toegevoegde waarde’. Samen reisden ze met een aantal Belgische bedrijven naar Guinee en Burkina Faso.

De CD&V’er verwijst onder meer naar zijn interventie bij de Guinese president. Daar sleepte de Antwerpse haven een contract in de wacht om 40 mensen naar de haven van Conakry te sturen voor advies aan de haven.

De bedrijven actief in de havensector reisden niet meer mee naar Burkina Faso. ‘Dat land kenden we al beter’, legt De Crem uit. ‘Guinee was nog een echt onbeschreven blad. Maar een bedrijf als Zetes, dat actief is in het in kaart brengen van identiteitsgegevens voor bijvoorbeeld volkstellingen of openbare gezondheid, zegt hier goede gesprekken te hebben gehad.’

Bedoeling was om in Burkina Faso een contract af te sluiten rond de watervoorziening voor de Burkinezen die gerelokaliseerd zijn door de uitbreiding van de luchthaven.

‘Maar omdat de regering in Burkina Faso, na de recente verkiezingen, nog niet samengesteld is, kon dat niet doorgaan’, zegt De Crem. ‘Van onze kant was alles klaar. In de loop van de komende weken moet dat rond zijn.’

Het gaat volgens De Crem om een investering ter waarde van 4,5 miljoen euro. De werken zullen door een Belgisch bedrijf moeten gebeuren.