© AP

Aanrandingen Keulen: “Daders zijn jonge asielzoekers”

De mannen die bij het treinstation in Keulen vrouwen aanrandden en beroofden, waren asielzoekers afkomstig uit Noord-Afrika. Dat heeft de Duitse misdaadjournalist bij tv-zender WDR Olivier Köhler aan de Nederlandse NOS verklaard. Volgens de journalist is de politie er al langer van op de hoogte dat groepjes jonge mannen uit Noord-Afrika stelen en seksueel geweld gebruiken bij het station, en weet de politie ook precies over welke groepen het gaat.

“De aanpak om mensen te omsingelen, ze aan te raken en aan te randen en dingen te stelen, is precies de aanpak van de groep die bekend is”, zegt Köhler. Ook zou geweten zijn dat de bewuste groep zich in het weekend verzamelt bij het Centraal Station in Keulen, waar de aanrandingen waren.

“Deze jonge mannen zijn allemaal vluchtelingen”, zegt hij. “Ze vragen hier asiel aan, maar speculeren erop en wéten ook dat het lang duurt voor ze uitslag krijgen. Ze hebben geen recht op asiel, maar kunnen hier zo wel langer blijven en hebben dan ondertussen allang alles bij elkaar gestolen.”

Taboe

De reden dat er in Duitsland nauwelijks bekendheid wordt gegeven aan het bestaan van de criminele groepen, is volgens de misdaadverslaggever dat er in zijn land een groot taboe op heerst. “Want iedereen die met ze te maken heeft, weet dat deze jongeren hier zijn om strafbare feiten te plegen”, besluit hij.

De politie heeft ondertussen twee verdachten opgepakt in de zaak en onderzoekt of er op voorhand afspraken werden gemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer