Gouverneur gelooft niet meer in Spartacustram

Print

Wat veel politici al lieten uitschijnen, wordt nu ook luidop gezegd door gouverneur Herman Reynders: de kans dat de Spartacustram er ooit komt, is erg klein. Reynders gelooft evenmin dat de NMBS de komende jaren zal investeren in nieuwe spoorverbindingen in Limburg, en dus maakte hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak woensdag bekend dat hij de Universiteit Hasselt zal vragen om een studie op te starten naar de mobiliteitsnoden van onze provincie.

“Ik hoop dat ik mis ben want het is een zeer belangrijk project voor Limburg, maar zoals de kaarten nu liggen denk ik niet dat Spartacus er ooit komt.” Met die uitspraak lijkt de gouverneur de handdoek in de ring te gooien. Het was al even duidelijk dat de Vlaamse regering de tramverbinding tussen Hasselt en Maastricht niet langer als prioritair beschouwt, en ook de Nederlanders werken niet altijd even goed mee.

Daarom wil Reynders dat de UHasselt onderzoekt wat de mobiliteitsnoden van Limburg precies zijn. Hij wil dat de focus komt te liggen op fietsen en (bel)bussen. “Want het ziet er ook niet naar uit dat de NMBS de komende tien à twintig jaar zal investeren in Limburgse spoorlijnen.”

Tot slot hoopt de gouverneur nog dat er snel schot komt in het dossier rond de Noord-Zuidverbinding. Reynders roept “alle betrokken partijen, ook de milieuverenigingen” op om dat dossier niet langer te dwarsbomen.

Meer details en politieke reacties lees je morgen in Het Belang van Limburg.