Obama huilt tijdens speech over strengere wapenwet

Print
Barack Obama trok dinsdagavond in het Witte Huis hard van leer tegen de ongecontroleerde verkoop van vuurwapens in de VS. “Als ik aan die kinderen met geweren denk, word ik triest. En trouwens, dat gebeurt elke dag in de straten van Chicago”, aldus de Amerikaanse president, die zijn tranen even de vrije loop liet.

Tijdens een opvallend emotionele speech onderstreepte president Obama dat de tijd om politieke spelletjes te spelen lang voorbij is. "Het Congres wil de strengere wapenwetten tegenhouden omdat zij de verkiezingen willen winnen", zei hij. "Maar als de kiezers laten voelen dat zij het niet eens zijn met hoe de zaken nu lopen, zal zelfs het Congres van richting veranderen. Deze veranderingen zullen niet in één nacht gebeuren. De bevrijding van de Afrikaans-Amerikaanse burgers en holebirechten vergden decennia hard werk. Maar ze zijn toch doorgevoerd."

"Zeggen dat iets veel werk is, mag geen excuus meer zijn", ging Obama verder. "Het tijdperk van de excuses moet achter ons liggen."

Vingerafdrukken en background checks

Om bloedbaden in de toekomst te vermijden, pleit de Amerikaanse president voor een verstrenging van de wapenwet aan de hand van enkele concrete maatregelen. Zo vraagt hij zich af waarom het niet zou kunnen om naast smartphones ook wapens uit te rusten met een identificatiemechanisme dat de vingerafdruk van de gebruiker vraagt. "Een kind kan geen doosje aspirines openen: het mag ook geen trekker kunnen overhalen."

Verder wil Obama het antecedenteonderzoek, de zogenaamde background check, verder uitbreiden. De identiteit van personen die een wapen kopen, moet volledig en accuraat doorgelicht worden, zodoende dat niet zomaar iedereen de wapenwinkel kan buitenstappen met een geweer.

Congres

Obama wil de nieuwe regels uitwerken zonder het Congres te raadplegen, dat weigerachtig staat tegenover een verstrenging van de wapenwetgeving. "De wapenlobby kan het Congres gegijzeld houden, maar ze kan de VS niet gijzelen. We aanvaarden deze slachting niet", besloot de president.

De Republikeinen hebben zich al uitgesproken tegen de maatregelen van Obama. Zo zei de Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul dat hij de maatregelen zou aanvechten. Volgens Obama past zijn plan binnen zijn bevoegdheden en zijn de maatregelen niet in strijd met de Amerikaanse grondwet.