© Photo News

Machinistenbond ASTB roept niet op tot spoorstaking

De kleine machinistenvakbond ASTB roept zijn leden niet op om mee te staken bij het spoor op woensdag en donderdag, maar laat hen zowel in Vlaanderen als in Wallonië de keuze of ze de staking steunen of niet. Dat meldt de vakbond dinsdag.

gjs

Maandag stuurde ASTB nog een tweetalige communicatie de wereld in waarin hij de “communautaire draai” aanklaagde die de sociale actie van de grote bonden heeft gekregen. De Vlaamse vleugels van de christelijke en socialistische spoorbonden steunen de staking immers niet meer. “Het ASTB-SACT maakt geen enkel onderscheid tussen zijn Nederlandstalige en Franstalige leden”, luidde het.

Hoewel de vakbond voorts nog waarschuwde dat de maatregelen van de NMBS “het ganse personeel” raken en dat “de met groot machtsvertoon opgelegde maatregelen onder voorwendsel van een betere efficiëntie en productiviteit van de NMBS-groep, een ware bedreiging betekenen voor de toekomst van het spoorvervoer in België”, stond in de mededeling geen oproep tot staken.

De woordvoerders van ASTB waren telefonisch onbereikbaar voor commentaar, maar op een vraag van iemand op Facebook antwoordde de vakbond dat de leden niet opgeroepen worden om mee te staken. Via e-mail legde de vakbond dinsdagmiddag uiteindelijk uit dat de leden de keuze krijgen, eraan toevoegend dat de nieuwe maatregelen van de directie “ook voor de treinbestuurders zeer nadelig zijn”.

ASTB wilde vorige zomer zijn looneisen kracht bijzetten door elke zaterdag te staken, maar schortte die acties al snel weer op. De impact van hun eerste staking op het treinverkeer was erg beperkt geweest.

Aangeboden door onze partners