© Belga

Franstalige vakbonden bevestigen spoorstaking op 6 en 7 januari

De Franstalige spoorvakbonden CGSP Cheminots en CSC-Transcom hebben zondagavond de stakingsaanzegging bij het spoor voor 6 en 7 januari bevestigd. Michel Abdissi, voorzitter van de socialistische CGSP Cheminots, en Isabelle Bertrand, nationaal secretaris van CSC-Transcom, hebben naar eigen zeggen geen enkele reactie van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) ontvangen.

km, gjs

Vakbondsman Abdissi had zondagmiddag op de commerciële zender RTL TVI tegen zondag 22 uur een 'duidelijk signaal' vanwege de minister gevraagd over het verzekeren van een statutaire tewerkstelling - in kwantiteit en van kwaliteit - om de openbare diensten te redden.

Dat signaal is er niet gekomen. In gemeenschappelijk akkoord hebben de beide Waalse vakbonden daarop zondagavond de stakingsaanzegging voor 6 en 7 januari bevestigd, voor het verstrijken van de wettelijke termijn. Maandag zijn er interne werkvergaderingen, maar deze beslissing is onomkeerbaar, aldus Isabelle Bertrand.

De stakingsaanzeggingen werden ingediend in reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord 2016-2018 en tegen de verhoging van de productiviteit bij de spoorwegen. De Vlaamse vakbondsvleugels ACV-Transcom en ACOD Spoor hebben eind december aangekondigd de stakingsaanzeggingen op te schorten.