© Mercedes F1 Team

Barcelona verlaagt drastisch F1-subsidies

De organisatoren van de GP van Spanje hebben slecht nieuws gekregen. De subsidies die ze krijgen van de stad Barcelona gaan serieus afnemen.

F1journaal.be

Het organiseren van een F1-race kost enorm veel geld en heel wat organisatoren rekenen daarvoor op een deel overheidssteun. Dat is ook voor de GP van Spanje het geval maar de organisatoren van de race gaan de subsidies die ze van Barcelona krijgen met de helft zien terugvallen.

Tot dusver kregen de organisatoren voor zo'n 4 miljoen euro subsidies maar dat gaat terugvallen naar zo'n 2 miljoen euro. Daarna is het de bedoeling dat de subsidies helemaal geschrapt worden.

De beslissing is opvallend, aangezien de voorbije jaren alles werd gedaan om de Spaanse GP in Barcelona op de kalender te houden. Er was immers onder meer concurrentie van Valencia, dat enkele jaren geleden van de F1-kalender verdween.

Vorig jaar kondigden de organisatoren tijdens het raceweekend aan dat het contract voor de organisatie van de GP van Spanje verlengd werd tot 2019. Sinds de recentste verkiezingen is er nu een ander bestuur en dat heeft een duidelijke boodschap: "De F1 is geen prioriteit," aldus Geraldo Pisarello tegenover 'Diario Sport'.

Het verlagen van de subsidies kadert waarschijnlijk ook in de jarenlange strijd van Catalonië voor onafhankelijkheid. Het zwaar subsidiëren van de Spaanse GP strookt dan ook niet met die visie, ook al is reeds gebleken dat de F1-race een gigantische economische meerwaarde betekent voor de regio.

In 2013 kondigde Barcelona nog aan dat het een sponsorovereenkomst met het Circuit de Catalunya was aangegaan. Door de sponsoring werd de naam van het circuit veranderd naar Circuit de Barcelona-Catalunya. Bedoeling was daarmee om te benadrukken dat het circuit vlakbij Barcelona ligt en er voor te zorgen dat het racecircuit en de toeristische trekpleisters van Barcelona van elkaars bekendheid konden profiteren.

Meer F1-nieuws op F1journaal.be: