© Belga

Indrukwekkende Toon Aerts wint in Leuven, Nys rijdt vreemde cross

Toon Aerts (Telenet-Fidea) heeft zondag de veldrit in Leuven, de vijfde wedstrijd van de Soudal Classics, op zijn naam geschreven. De 22-jarige Kempenaar kwam al vroeg in de race alleen op kop en hield die eerste plaats de hele tijd vast, ondanks een val in de laatste ronde. Aan de finish had Aerts 14 seconden voorsprong op zijn ploegmaat Tom Meeusen. Vincent Baestaens won op 1:17 de sprint voor de derde plaats. Sven Nys kwam als zesde binnen op 1:45 van Aerts.

vtvn

Veldrijden op Sportwereld.be

Geen Wout Van Aert, Mathieu van der Poel (de winnaar van vorig jaar), Kevin Pauwels en Lars van der Haar in Leuven. De kans dus voor een heleboel andere crossers om te winnen. Aerts dook samen met Radomir Simunek als eerste het veld in. Nys was als zevende weg en ook belofte Eli Iserbyt was goed mee. Al snel ontstond een omvangrijke kopgroep: Simunek, Taramarcaz, Aerts, Iserbyt, Vanthourenhout, Nys Bastaens en Vantornout.

In ronde twee trok Nys door en de Kannibaal pakte snel enkele seconden. Een test zo bleek, want de rest kwam snel terug. Daarna vond Aerts de tijd voor een versnelling. Hij ontzag geen enkel risico en nam al snel 15 seconden. In de achtervolging vielen Vanthourenhout en Vantornout weg, waar Aerts' ploegmaats Meeusen en Iserbyt het tempo controleerden. Nys reed ondertussen tegen het achterwiel van Vincent Baestaens aan en greep naar zijn rug.

Zenuwen bij Aerts

Iserbyt sloeg een kloofje, maar de belofte kon die niet vasthouden. Ondertussen bouwde Aerts zijn voorsprong stelselmatig uit. Met nog vijf ronden voor de boeg schudde Nys nog eens aan de boom. Meeusen erkende het gevaar en sloop mee. Dan stokte het plots bij Nys, die leek in te zien dat Aerts te ver weg was. Meeusen wipte als een artiest over de greppels en ging alleen op zoek naar zijn ploeggenoot. Ondertussen loste Nys de rol.

Aerts zag af en Meeusen knabbelde aan de voorsprong. In de laatste ronde ging hij dan ook nog eens tegen de vlakte, waardoor Meeusen wel heel dicht kwam. Die leek echter vrede te nemen met een tweede plek, waardoor Aerts dolblij de finish overschreed als winnaar. Baestaens spurtte naar een knappe derde plek, voor Taramarcaz en Iserbyt. Nys werd zesde.

Toon Aerts volgt op de erelijst van de Cyclocross Leuven de Nederlander Mathieu van der Poel op. De wereldkampioen gaf zondag verstek met het oog op de nationale kampioenschappen van volgend weekend. Ook toppers als Wout van Aert, Kevin Pauwels en Lars van der Haar startten niet in Leuven.

Op woensdag 24 februari staat met de Cyclocross Masters in Waregem de zesde en laatste manche van de Soudal Classics op het programma.

Herbeleef de cross hier.

Uitslag:

1. Toon Aerts2. Tom Meeusen3. Vincent Baestaens4. Julien Taramarcaz5. Eli Iserbyt

REACTIES. Sven Nys: "Ik kreeg mijn motor niet op gang"

© Belga

Sven Nys moest tevreden zijn met een zesde plaats in de Soudal Classic van Leuven. Op bijna twee minuten van winnaar Toon Aerts. "Ik kreeg mijn motor niet op gang vandaag", aldus Nys.

Veldrijden op Sportwereld.be

"Mijn benen waren gewoon niet goed vandaag", gaf Nys toe. "Ik heb het even geprobeerd om die kloof te dichten, maar tevergeefs. Ik kreeg de motor niet op gang. Ik reed dan ook nog vol tegen iemand aan en het duurde enkele ronden voordat ik doorhad dat mijn vork gebroken was. Nu goed, dat was het probleem niet: ik had geen goede dag."

"Ik had het liever anders gezien, maar ik ga gewoon proberen om de rest van de week goed te herstellen", vervolgde Nys. "Gelukkig is het BK zeven dagen verder en ik wil dat goede gevoel van Baal, waar ik tweede werd, vasthouden. Ik denk dat het vat nu gewoon een beetje leeg is na een zware eindejaarsperiode. Ik moet nu wat rusten. Voor het BK is er één favoriet: Wout van Aert. Daarachter ligt alles dicht bij elkaar. Ik hoop dat ik goed herstel en dan is een podiumplaats misschien mogelijk. We zien wel."

Nys ging zaterdag langs bij de osteopaat met een pijnlijke rug. "Meestal is dat niet goed een dag voor een wedstrijd. Maar ik doe het liever nu, dan volgende week. Zes koersen op negen dagen is veel. Ik ga de batterijen weer opladen, er rest me nog een week voor het BK."

Aerts: "Ik kreeg wat stress

Toon Aerts verbaasde in Baal met een derde plaats en deed in Leuven zelf nog beter met een overwinning. "Ik voelde me echt sterk vandaag", zei hij na afloop. Aerts ging er vandoor in de tweede ronde en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Eerste achtervolger was ploegmaat Tom Meeusen, die aan de laatste ronde begon met 16 seconden achterstand. Aerts kwam evenwel ten val en het werd nog spannend in het slot.

"Stress", geeft de 22-jarige renner aan, "ik maakte op het eind te veel foutjes. Om een wedstrijd te winnen, moet je de hele tijd geconcentreerd zijn en dat was niet het geval. Ik lette niet genoeg op. In de voorlaatste ronde maakte ik al enkele foutjes en in die laatste ronde was er die valpartij en ging ik over de kop. Dat was wel even schrikken en ik moest zelfs uitkijken welke richting ik verder moest (lacht). Daarna moest ik weer het juiste ritme zoeken. Ik hoorde het publiek intussen Tom toejuichen en dat lawaai kwam steeds dichter, dus ik had toch een beetje schrik. Je weet wel dat hij een ploegmaat is, maar ik heb het gashendel toch nog eens volledig opengedraaid om de kloof te houden."

Aerts bleef voorop en pakte zijn tweede zege van het seizoen, na eerder een overwinning in het Duitse Bensheim. "Ik voelde me gewoon heel sterk vandaag, maar het blijft toch een onverwachte zege. Aan het BK denk ik nu nog niet te veel. Dat is nog een week ver. Ik hoop gewoon een rol te spelen", besloot hij.

Meeusen: "Ik heb me bijzonder geamuseerd"

"Ik denk dat we vandaag het ploegenspel mooi hebben gespeeld", aldus Tom Meeusen na afloop van de cross in Leuven. "Toon reed weg en wij hebben die aanval mooi verdedigd. Ik ben blij voor Toon." Na de valpartij van Aerts naderde Meeusen nog tot op vijf seconden van Aerts. Meeusen leek de kloof te kunnen dichten, maar deed dat niet. Al wilde hij dat niet met zoveel woorden toegeven.

"Hij heeft een heel sterke cross gereden", ging Meeusen de vraag uit de weg. "Als je 40 minuten voorop rijdt, ben je de beste. Ik kwam nog dicht op het eind omdat Toon wellicht nerveus werd. Hij is het niet gewoon om in die positie te koersen en dat zorgde duidelijk voor stress. En dan viel hij nog eens, dat zou bij een topper die al vaker gewonnen heeft niet gebeuren op zo'n belangrijk moment. Die zege gaat Toon nu een boost van vertrouwen geven en dat is een goede zaak. Ik ben blij voor hem. Van deze zege kan hij genieten, maar hij kan er ook weer uit leren. Toon heeft verdiend gewonnen, simpel", besloot hij. "In functie van het BK en WK is deze overwinning een goede zaak. Twee weken geleden kende niemand Toon Aerts en nu wel. Hij heeft zich bewezen de voorbije weken en een betrouwbaar en sterk renner getoond. Ik ben blij dat ik volgende week op het BK een sterke ploegmaat heb."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Baestaens: "Tevreden met derde plek"

Vincent Baestaens eindigde zondag op de derde plaats in de veldrit te Leuven, de vijfde wedstrijd van de Soudal Classics. "De voorbije weken voelde ik me wel goed, maar behaalde ik nooit een resultaat. Ik sukkelde van de ene naar de andere wedstrijd. Dit podium komt onverwacht", aldus de renner van BKCP-Corendon na afloop.

Baestaens profiteerde van de afwezigheid van de toppers. "Leuven is niet zo ver van mijn huis en dan is het wel leuk om voor eigen volk zo'n mooie prestatie neer te zetten. Dit doet zeker deugd. Op het BK ben ik de enige Belgische prof van de ploeg. We zullen zien wat het geeft in die wedstrijd. Vorig jaar werd ik zesde in Lille in de bpost bank trofee. Met deze prestatie in de achterzak kijk ik in ieder geval uit naar het BK."