© BDW

“Zonder signaal van minister Galant zal de spoorstaking doorgaan”

“Als ik voor zondag 22 uur geen signaal heb gekregen van minister Galant (MR), waarbij ze zeer duidelijk zegt dat er mogelijkheid bestaat om een statutaire tewerkstelling - in quantiteit en van kwaliteit - te verzekeren om de openbare diensten te redden, zal de spoorstaking behouden blijven.” Dat heeft Michel Abdissi, nationaal voorzitter van de socialistische spoorvakbond (CGSP Cheminots) zondag verklaard in de uitzending “C’est pas tous les jours dimanche” op RTL TVI. Vanwege de minister van Mobiliteit wordt aangestipt dat de positie van de regering niet is veranderd.

“Het standpunt van de regering is steeds geweest ruimte te bieden aan bemiddeling, met een bemiddelaar, eens de stakingsaanzegging is opgeheven”, herinnert de woordvoerder van de minister van Mobiliteit.

De CGSP is van plan de staking te behouden, indien er geen signaal komt van minister Galant tegen zondagavond om 22 uur. “Ik heb 48 uur de tijd om te bevestigen dat de staking wel degelijk doorgaat, te rekenen vanaf 5 januari om 22 uur”, zei Abdissi. “De bemiddelaar zal niets nieuws bijbrengen. Dat is het verschil in aanvoelen tussen het noorden en het zuiden (van het land).”

De voorman van CGSP Cheminots kondigde ook aan dat de voorziene stakingen van 21, 22 en 23 januari, die op vraag van de studenten werden uitgesteld vanwege de examens, zullen vastgelegd worden als de vakbonden de precieze data kennen waarop de semesterexamens in de beide taalgemeenschappen afgelopen zijn. “Ze worden begin februari voorzien”.

De stakingsaanzeggingen werd ingediend in reactie op het mislukken van de onderhandelingen over een sociaal akkoord 2016-2018 en tegen de verhoging van de productiviteit bij de spoorwegen. De Vlaamse vakbondsvleugels ACV-Transcom en ACOD Spoor hebben eind december aangekondigd de stakingsaanzeggingen op te schorten.