Brit opgepakt in Kirgizië wegens vergelijking traditioneel gerecht met “paardenlul”

Een Brit die in een goudmijn in Kirgizië werkt, is gearresteerd en riskeert een gevangenisstraf tot vijf jaar omdat hij zich laatdunkend uitliet over een traditioneel Kirgizisch gerecht. De man noemde de klassieker een “paardenlul”.

Michael Mcfeat, een werknemer van het Canadees bedrijf Centerra Gold die de goudmijn in Kumtor exploiteert, postte op Facebook een bericht over zijn Kirgizische collega’s die ter gelegenheid van feestelijkheden in een lange rij staan aan te schuiven voor “hun traditioneel gerecht, een paardenlul”. Dat lichtte een woordvoerder van Binnenlandse Zaken toe aan het Franse persbureau AFP. In werkelijkheid ging het om een paardenworst, een feestelijke snoeperij die “chuchuk” wordt genoemd. Gerechten op basis van paardenvlees zijn erg in trek in Kirgizië en in buurland Kazakhstan, waar de tradities van de nomaden na de val van de Sovjetunie weer opbloeien.

De Brit is offcieel beschuldigd van aansporing tot rassenhaat, waarvoor hij drie tot vijf jaar cel riskeert. Na het Facebookbericht gingen de kompels van de mijn, goed voor tien procent van het bbp van de ex-Sovjetrepubliek, in staking. Ze hervatten het werk zondag.

Mcfeat verwijderde zijn bericht op Facebook en bood zijn verontschuldigingen aan door te zeggen dat hij niet de intentie had om iemand te kwetsen.